sluit

Le Semeur

Film
Picl

In haar debuutfilm Le Semeur vertelt regisseur Marine Francen het intrigerende verhaal over een groep sterke vrouwen die, nadat hun dorp door de oorlog zonder mannen is komen te zitten, er alles aan doen om te overleven. Dit waargebeurde verhaal is vanaf donderdag 13 juni te zien.

In 1852 komt Napoleon III in actie tegen de massale opstand van de Franse boeren. Hij besluit alle mannen op wrede wijze te deporteren, met als gevolg dat alle vrouwen alleen achterblijven. Dit is ook het geval in het kleine bergdorpje van Violette. De overgebleven vrouwen moeten zelf het land onderhouden. Na maandenlange isolatie en uitputting en bang om kinderloos te blijven, nemen de vrouwen een besluit: de eerste man die het dorp binnenstapt zal door de vrouwen gedeeld worden. Wanneer er op een dag een jonge hoefsmid om onderdak vraagt, worden de vriendschappen op de proef gesteld.

Marine Francen zet met Le Semeur een oogverblindend en overtuigend filmdebuut neer. Francen liet zich voor de film inspireren door een novelle van Violette Ailhaud, waarin eenzelfde verhaal beschreven is. Het waargebeurde verhaal wordt ondersteund door adembenemende cinematografie. De scènes lijken zich af te spelen in traditionele Franse schilderkunst. Francen mocht voor haar speelfilmdebuut de New Directors Award in ontvangst nemen op het San Sebastián International Film Festival.

  • Dromerige film die wel degelijk concrete vragen stelt
    de Volkskrant
  • Pretendeert gebaseerd te zijn op ware feiten
    NRC
  • Sprookjesachtig vormgegeven
    VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden