sluit

Lean on Pete

Film
Blikverruimers

De introverte vijftienjarige Charley Thompson is op zoek naar vastigheid in zijn leven.

Zijn moeder is niet in beeld en zijn jonge vader heeft al moeite genoeg om zijn eigen leven op de rails te houden. Charley kent weinig zekerheden en is vaak op zichzelf aangewezen. Hij hoopt dat ze met de verhuizing naar Portland een nieuwe start krijgen. Daar vindt hij werk bij Del Montgomory, een nukkige doorgewinterde paardentrainer die samen met zijn jockey Bonnie geld verdient met races. Charley reist met hen langs paardenraces in stoffige stadjes, met het grootse Amerikaanse landschap als achtergrond. Daar sluit hij een vriendschap met het versleten renpaard Lean on Pete. Als Del hem onverwacht naar de slacht wil sturen, komt Charley voor het eerst in zijn voor een volwassen keuze te staan. Op zoek naar vastigheid, in de vorm van zijn geliefde tante die hij al jaren niet heeft gezien…

Met Lean on Pete schetst regisseur Andrew Haigh (Weekend, 45 Years) een rauw en intiem portret van de sociale onderklasse in Amerika. Opnieuw oogst hij grote waardering van de internationale filmpers en festival jury’s. Een aangrijpend drama over liefde, eenzaamheid en volwassen worden, gebaseerd op het bekroonde boek van Willy Vlautin. De jonge acteur Charlie Plummer ontving de award voor Best Emerging Actor op het Venice Film Festival 2017, en schittert naast meer ervaren acteurs als Steve Buscemi en Amy Seimetz.

VPRO Cinema sprak met Andrew Haigh over zijn nieuwste film, die in première ging op het festival van Venetië.

Blikverruimer
Bewonderenswaardig kijk je naar de 15-jarige Charley en zijn zoektocht naar een leven vol geborgenheid, liefde en vriendschappen, iets dat zijn eigen gezin hem niet kan bieden. Bikkelhard, maar er is hoop. De film voert je mee in het leven van een 15-jarige en de wereld van paardenrennen, tegen de prachtige achtergrond van de Amerikaanse ‘great plains’.

  • Lean on Pete schetst een prachtig beeld van het contemporaine Amerika
    De Volkskrant
  • Intelligent en intiem drama over armoede, verbinding en geborgenheid
    VPRO Cinema
  • Haigh zet acteur Charlie Plummer als jong talent op de kaart
    De Telegraaf

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden