sluit

Les Gardiennes

Film

Frankrijk, 1915. Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog vertrekken de mannen van de Paridier-boerderij naar het oorlogsfront. Het is aan de overgebleven vrouwen op het platteland om al het zware werk op zich te nemen.

 

Wanneer Hortense de jonge hulp Francine inhuurt, een harde en eerlijke werkkracht, ontstaat er een band van wederzijds respect tussen hen. Maar als het meisje verliefd wordt op George, de jongste zoon van Hortense, laaien de emoties hoog op. Terwijl ze alles op alles moeten zetten om te overleven, zoeken de vrouwen naar een evenwicht tussen het harde werk en de terugkomst van de soldaten. Een oorlogsfilm waar de strijd ver van thuis wordt gestreden, maar de effecten voor diegenen die zijn achtergebleven nog steeds voelbaar zijn.

Gebaseerd op het boek van Ernest Perochon uit 1924 heeft regisseur Xavier Beauvois (Of Gods and Man, Le petit lieutenant) heeft met Les gardiennes een film neergezet vanuit zijn eigen achtergrond. Hij is geboren in het Noord-Franse Auchel, waar in de Eerste Wereldoorlog hevig is gevochten en waar zich een militaire begraafplaats bevindt. Beauvois werpt op een intieme manier een blik op de schoonheid en mysteries van het Franse platteland, onaangeroerd door het oorlogsgeweld.

  • Schilderachtige beelden zonder opsmuk
    NRC Handelsblad
  • Kalme schoonheid
    De Volkskrant
  • Prachtig gefilmde en feministische oorlogsfilm
    VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden