sluit

Leto

Film

Vanaf donderdag 18 april draaien wij de energieke zwart-wit muziekfilm Leto. Kiril Serebrennikov zet een Russische ode aan rockmuziek neer die zich afspeelt tijdens een lange zomer in het Leningrad van de jaren ’80. De film heeft vorig jaar zijn wereldpremière gehad op Film Festival Cannes.

Leto vertelt het bevrijdende verhaal van de jonge muzikant Viktor, zanger Mike en zijn vrouw Natasha, met wie Viktor samen de band Kino vormt. Ondanks onderlinge wrijving probeert het drietal met hun rock ’n roll muziek de Sovjet Unie wakker te schudden. Via hun muziek, die inspiratie haalt uit onder anderen Bowie, Blondie en T.Rex, zet de band jongeren aan om zich te verzetten tegen de censuur van de Sovjet Unie. Leto schetst een beeld van een voorzichtige rebellie tijdens een lange zomer. Het gevoel van samen muziek maken in te kleine appartementen, wordt afgewisseld met surrealistische beelden begeleid door iconische muziek.

Film- en theaterregisseur Kirill Serebrennikov (The Student, 2016) kon, door beschuldigingen van geldfraude, het einde van zijn nieuwste project niet persoonlijk ervaren. Serebrennikov werd onder huisarrest geplaatst. Leto beleefde hierdoor ook zijn wereldpremière in Cannes in afwezigheid van de regisseur. Hier werd de film beloond met de Cannes Soundtrack Award en een nominatie voor een Palme D’Or. Leto werd vol lof ontvangen en wist meerdere awards binnen te halen. Dit is voor Serebrennikov niet zijn eerste succes. Hij wist met zijn eerdere werk The Student ((M)uchenik) maar liefst 15 awards op zijn naam te schrijven, waaronder de award voor Best Film tijdens de Year of Russian Cinema in 2016.

 

 • Een zomers, fris verhaal over de hang naar vrijheid van muzikale twintigers
  de Volkskrant
 • Een weemoedige, vitale sfeertekening van de ontluikende rockscene in de USSR
  NRC
 • Als een album met één of twee fantastische nummers
  The Guardian
 • Een heerlijk inventieve lofzang op de rebelse jongeren van het uitgeputte Sovjetrijk
  Trouw
 • Een levendige impressie van de rock ‘n’ roll-scene in Leningrad
  De Telegraaf

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden