sluit

Lillian

Film
Picl

Wanneer de ‘American Dream’ van een Russische immigrante niet uitkomt, besluit ze van New York naar huis te lopen. De mysterieuze verdwijning van Lillian Alling in 1927, inspireerde Andreas Horvath tot deze epische road movie.

In dit boeiende drama, fictief maar toch geschoten als een documentaire, is het verhaal van Lillian Alling omgezet in een eigentijdse setting. Het uitgangspunt voor de film was het verhaal van een Russische vrouw die in New York City woonde, en die op een dag op pad ging om terug te lopen naar haar thuisland. Het was slechts per ongeluk dat ze werd ontdekt door werklui in het Canadese boreale woud. Ondanks hun waarschuwingen vervolgde ze haar mars alleen naar de Beringstraat. Tot op de dag van vandaag wordt Lillian nog steeds als vermist beschouwd. Haar vastberadenheid fascineerde de regisseur en het idee voor Lillian achtervolgde hem al 15 jaar. De oorverdovende metropool New York, een ritselend maïsveld ergens in de Midwest en een eenzaam strand aan de Beringstraat … Als je deze drie plaatsen verbindt met een lijn, krijg je een idee van Lillian’s route.

Andreas Horvath (Salzburg 1968) studeerde fotografie en multimedia-art. Hij is freelance fotograaf en filmmaker, publiceert fotoboeken en onafhankelijke films. Horvath’s documentaires hebben diverse awards gewonnen op internationale film festivals, zoals in Karlovy Vary.

  • Melancholieke lofzang op een weerbarstige heldin.
    de Volkskrant
  • Horvarth kies voor schoonheid in hybride roadmovie.
    VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden