sluit

L’Odyssée

Film

Frankrijk 1946. Cousteau (Lambert Wilson) leeft met zijn vrouw en hun twee zonen op een prachtige plek aan de Middellandse Zee. Het is een paradijs, maar Cousteau is ontevreden.

Hij leeft voor het avontuur en gelooft met heel zijn hart in de vooruitgang. Dankzij zijn uitvinding waarmee je onder water kunt ademen, de aqualong, ontdekt hij een hele nieuwe wereld. Cousteau is vastbesloten deze wereld te verkennen en is bereid daarvoor alles op te offeren. Hij verzamelt een groep mensen die met hem mee willen en stuurt zijn zonen naar een kostschool. Met zijn boot ‘de Calypso’ trekt hij er op uit. Door de ontdekkingen die hij doet en de films die hij maakt van zijn reizen wordt hij al snel en wereldwijde beroemdheid. Cousteau is alleen bezig met zichzelf te overtreffen en heeft de megalomane droom van onderwatersteden. Zijn zoon Philipe kijkt in de tussentijd op een heel andere manier naar de zee. Hij ziet hoe vervuild die aan het raken is wat de dromen van zijn vader irreëel maakt. Hoewel vader en zoon dezelfde liefde en passie voor de natuur delen, is een conflict onvermijdelijk.

Jérôme Salle (Zulu, Largo Winch) regisseerde deze film over de grootste Franse oceaankenner en filmmaker Cousteau. Hij vloog voor deze ambitieuze verfilming van Cousteau’s levensverhaal de hele wereld over. Ze schoten prachtige beelden in het rondom het water van onder andere Zuid-Afrika, Argentinië, de Bahama’s en zelfs Antarctica. Naast Lambert Wilson (Des hommes et des dieux) als Jacques Cousteau zijn ook Audrey Tautou (Amélie) en Pierre Niney (Frantz) te zien in L’Odyssée.

Op dinsdag 10 januari organiseren we een filmgesprek na afloop van de vertoning van L’Odyssée.

  • Door de overvloedige research is de film goed verzorgd, zij het overvol en oppervlakkig.
    De Volkskrant
  • Jacques Cousteau: wie is er niet groot mee geworden? Zijn levensverhaal en vooral de band met zijn zoon Philippe wordt met veel verve verteld in deze prachtig geschoten biopic.
    Filmtotaal
  • Jacques Cousteau is in L\'Odyssée geen al te grote ploert. Jammer, want hoe erg is het nou eigenlijk dat hij niet deugde?
    NRC Handelsblad

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden