sluit

Louise en hiver

Film
Picl

De grappige, onverschrokken Louise brengt ieder jaar haar zomervakantie door op een strand in Bretagne tussen de vrolijke gezinnen. Dit keert mist ze per ongeluk de laatste trein van het seizoen, wat betekent dat ze er de winter zal moeten doorbrengen.

Opeens is de bejaarde Louise de enige overgebleven persoon in het stadje. Zorgen maakt ze zich niet, want ze gaat ervan uit dat een van haar kinderen haar wel zal gaan missen en haar op komt halen. Rustig bouwt ze een hutje op het strand, en terwijl de winter alsmaar dichterbij komt, behoudt Louise een heerlijk zomers gevoel. Ze is opgegroeid in de omgeving en haalt veel traumatische jeugdherinneringen op. Op haar gemak herontdekt ze de omgeving en verzamelt ze haar eigen eten. Langzaam maar zeker omarmt Louise het ouder worden en het naderende einde. Maar tegelijkertijd voelt ze zich levendiger dan ooit tevoren.

Louise en Hiver is een prachtige, met de hand getekende, animatiefilm. De Franse Jean-François Laguionie (1939) regisseerde deze ode aan het leven, aan het ouder worden en aan de overgave. De film ontving een Lumiere nominatie voor beste animatiefilm. Eerder maakte hij onder andere L’Ile De Black Mor (2004) en de korte animatiefilm La traversée de l’Atlantique à la rame (1978), die de prijs voor beste korte film op het Cannes Film Festival won.

 • Heel aanstekelijk. Na afloop zou je ook zelf naar je diepste herinneringen willen afdalen, in de stilte van een stad in winterslaap.
  De Volkskrant
 • Louise en hiver is een zomerse meditatie, een metafoor voor tijd en - onvermijdelijk - ouderdom en dood.
  NRC
 • Zachtmoedige blik in een vrouw in de winter van haar leven.
  Trouw
 • Een volmaakte tegenhanger voor Pixar\'s Inside out. Op basis van fraaie aquarellen en de doorleefde stem van actrice Dominique Frot voert de maker ons door het haperende geheugen van een 75-jarige Francaise.
  Het Parool
 • Dominique Frot geeft slepend stem aan de mijmeringen van Louise. Gedachten waaruit een een wijsheid spreekt die - met enig geluk - komt met de jaren.
  De Telegraaf
 • Delicaat, scherpzinnig en een tikje ondeugend.
  VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden