sluit

Lucky

Film
Blikverruimers

Misschien is het je al opgevallen: in en om LUX zijn beelden te zien uit verschillende films. De actrices en acteurs op deze beelden hebben een bepaalde ‘blik’ in hun ogen. Dit is wat wij hopen te bereiken bij jou. Of het nu blijdschap, afgunst, liefde, woede of verbazing is; ons doel is jou anders te laten kijken. Naar jezelf en de wereld om je heen.

LUX is dé plek om blikverruimende programma’s te beleven. Vanaf dinsdag 6 maart staat LUX in het teken van de campagne: Laat je blik verruimen. Gedurende 2 weken willen we jullie graag inspireren met Blikverruimers. Wat is een Blikverruimer precies? We hebben een selectie gemaakt van ons actuele programma, op basis van wat voor onze LUX-medewerkers een echte blikverruimer is. Onze LUX-filmexperts, maar ook onze zaalwachten, filmtechnici, kassiers, horecamedewerkers en stagiairs delen twee weken lang hun blik verruimende tip met jou!

Blikverruimer: Dit is de Blikverruimer van Ruud (filmoperateur): “De 90-jarige Lucky is de taaiste ouwe cowboy van een Amerikaans woestijngehucht, maar ook hij moet eraan geloven dat hij oud wordt. Deze film leert je dat zelfs een atheïst in zijn ziel kan kijken, ook al gelooft hij er zelf niet in. “Realisme is een ding”, is het filosofische mantra dat je als kijker bijblijft. En ungatz is hét woord, waarvan je vooraf niet eens wist dat je het nodig had. Maar dat heb je. Leer nu, de laatste keer dat het kan, acteerwonder Harry Dean Stanton kennen.”

DE FILM:

Harry Dean Stanton is Lucky, een nukkige, kettingrokende atheïst op leeftijd.

Iedereen kent Lucky, hij heeft als oorlogsveteraan ondertussen al zijn leeftijdsgenoten overleefd en is erg gesteld op zijn onafhankelijkheid. In het zonovergoten afgelegen stadje in Arizona gebeurt er vandaag niet veel, en morgen waarschijnlijk ook niet. Lucky keuvelt en kibbelt met een excentrieke groep dorpsgenoten en toevallige passanten, onder wie David Lynch, die zijn schildpad is verloren. Ondertussen moet hij vrede maken met het idee dat het leven eindig is. Lucky is een film over de dood, angst voor de dood, gezondheid en eenzaamheid. Een verhaal over de keuzes die niet gemaakt zijn en de wegen die nooit zijn bewandeld.

Lucky is de charmante finale van de indrukwekkende carrière van Harry Dean Stanton die naast zijn glansrol in Paris Texas te zien was in bijna 200 Hollywood films. Regisseur John Caroll Lynch betreurt het feit dat Harry Dean Stanton de film nooit heeft kunnen zien, al kan hij met zekerheid zeggen dat Stanton dat helemaal niet erg had gevonden; in het wereldbeeld van de ras acteur betekende hij zelf namelijk helemaal niets. Met Lucky als eerste film kunnen we nog veel verwachten van John Caroll Lynch.

  • Lucky is helemaal opgebouwd als een ode aan de kort na de opnamen overleden, geliefde cult-acteur Harry Dean Stanton.
    NRC.nl
  • Een laatste, ontroerend optreden van een oude man, zoals Lucky als geheel dat ook is.
    Filmtotaal.nl
  • Mooi, verstild, wrang-komisch regiedebuut
    VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden