sluit

LUX bij je thuis

Film
LUX bij je thuis

Helaas zit een bezoekje aan ons er vanwege de huidige coronamaatregelen voorlopig nog niet in. We hebben veel fijne berichten van jullie mogen ontvangen en we kijken er erg naar uit om jullie snel weer te mogen verwelkomen. Maar tot die tijd… komen wij naar jou!

Met de online programmareeks ‘LUX bij je thuis’ trakteren we je komende tijd via onze online kanalen op diverse programma’s, zoals een verdiepend gesprek voor of na een (Picl-)film en een live filmquiz.

Houd deze pagina, onze nieuwsbrief en social media-kanalen Facebook, Instagram en YouTube in de gaten voor meer online programma’s, data en andere updates!

VERWACHT – MEI

DO 28 MEI, 20.00 UUR – ONLINE Q&A BIJ DE VLIEGENDE HOND
Donderdag 28 mei gaat de documentaire De Vliegende Hond in première op ons Picl-kanaal. Dezelfde dag nog kijk je op Facebook een inleiding bij de film en later een Q&A met regisseur Johannes Hogebrink. Johannes Hogebrink is een kunstenaar met een droom: geïnspireerd door Laika en Otto Lilienthal wil hij zijn hond leren vliegen. Door er een film over te maken, hoopt hij zijn dochtertje en vriendin te kunnen onderhouden. Maar zijn hond Chayka heeft hoogtevrees. Chayka zelf vertelt over zijn straathondenbestaan in Bosnië. In de hoop zijn droom te verwezenlijken, besluit Johannes dat de beste manier om Chayka over zijn trauma heen te helpen, is hem te leren vliegen. Het online evenement begint om 20.00 uur op onze Facebookpagina.

VR 29 MEI, 20.00 UUR – ONLINE FILM & FILOSOFIE COLLEGE
Als films voor ons spiegels zijn, dan is de ene reflectie een stuk hoopvoller of donkerder dan de andere. In dit online college gaan Volkskrant-filmjournalist Kevin Toma en filosoof Sabine Winters in op de utopische en dystopische werelden die film aan ons voorlegt. Benieuwd als we steeds weer zijn naar de verfilming van onze idealen en schrikbeelden, vertellen filmwerelden ons veel meer over onszelf dan we in eerste instantie in de gaten hebben. En ze confronteren ons met allerlei wezenlijke vragen over de mens en zijn werkelijkheid. Bestaat er zoiets als een ‘utopie’? Wat maakt een utopie zo ongrijpbaar? En wat is nu eigenlijk een ideale filmwereld? Sabine en Kevin pluizen het uit, aan de hand van prikkelende filmfragmenten die ons graag aan het dromen zetten over de mogelijkheid van een andere wereld.

Kaarten (€ 9,00) zijn te koop via Eventbrite.
Dit programma organiseren we in samenwerking met het platform Future Based en Denkkaders.

ZO 31 MEI, 16.00 UUR – DE BESCHOUWING #5 – IN GESPREK OVER NU
Hoe voelt het nu om te leven in tijden van corona? Hoe verandert deze situatie onze blik? In de reeks ‘De Beschouwing’ gaan we ons in een intieme digitale setting buigen over deze vragen. Het gesprek wordt geleid door Evanne Nowak. Omdat we iedereen de ruimte willen geven om met aandacht te spreken én te luisteren is er een beperkt aantal plekken beschikbaar (max. 14 personen). Kaarten (€ 3,00) koop je hier.

VERWACHT – JUNI

DI 2 JUN, 20.00 UUR – ONLINE FILMCURSUS #3 – ROADMOVIES
Iedere week staat een ander thema centraal in onze vierdelige online filmcursus met onze filmdocent Constant Hoogenbosch. Het thema van de derde filmcursus uit de reeks is ‘Roadmovies en de auto in de film’. Niet het doel van de reis, maar de reis er naartoe is het belangrijkst. Dat is de regel voor alle roadmovies en de auto speelt daarbij een belangrijke rol. In deze lezing bekijken we de rol van de auto in de film, maar uiteraard ook de rol van de auto als vast onderdeel van de roadmovie. De auto als onderdeel van een zoektocht, een pelgrimage, een jacht, een vlucht of een spirituele reis. Kaarten (8,50 regulier / 6,50 LUX Vriend) zijn hier te koop.

DI 9 JUN, 20.00 UUR – ONLINE FILMCURSUS #4 – FILM EN GRIMEREN
Iedere week staat een ander thema centraal in onze vierdelige online filmcursus met onze filmdocent Constant Hoogenbosch. Het thema van de vierde en laatste filmcursus uit deze reeks is ‘Film en de kunst van grimeren, maskers en make-up’. Ze zijn al werkzaam sinds de begindagen van de film, maar blijven vaak onderbelicht: de kunstenaars die verantwoordelijk zijn voor de meest uitzinnige maskers, wezens en creaturen in de filmwereld. Filmdocent Constant Hoogenbosch stelt u voor aan onder anderen Jack Pierce, Dick Smith, Rick Baker en Rob Bottin. Hoe doen ze dat nou, hoe maken ze dat en wat moeten acteurs allemaal ondergaan? Kaarten (8,50 regulier / 6,50 LUX Vriend) zijn hier te koop.

WO 10 JUN, 20.30 UUR – TUSSENTIJD #4 (NOOIT) ALLEEN
Samen met de Nijmeegse theatergezelschappen Cie. Perelman, TG de Winter en TG Greppel maken we de 6-delige videoserie ‘TussenTijd’. Nu alle theaters voor langere tijd gesloten zijn en gezelschappen niet kunnen spelen, laten zij ‘achter de schermen’ zien hoe zij omgaan met thema’s zoals angst, isolatie, verbinding, hoop, tijd, offline leven en, natuurlijk, de toekomst. Aflevering #4 (Nooit) alleen gaat over verbinding. Daarin staat de tegenstelling tussen isolatie en verbinding centraal en de vraag: wat is eenzaamheid?

Deze aflevering is te zien op woensdag 10 juni om 20.30 uur op onze Facebookpagina. Aflevering gemist? De aflevering is vanaf woensdag 10 juni ook te bekijken op ons YouTube-kanaal.

WO 24 JUN, 20.30 UUR – TUSSENTIJD #5 HOOPKRACHT
Samen met de Nijmeegse theatergezelschappen Cie. Perelman, TG de Winter en TG Greppel maken we de 6-delige videoserie ‘TussenTijd’. Nu alle theaters voor langere tijd gesloten zijn en gezelschappen niet kunnen spelen, laten zij ‘achter de schermen’ zien hoe zij omgaan met thema’s zoals angst, isolatie, verbinding, hoop, tijd, offline leven en, natuurlijk, de toekomst. Aflevering #5 Hoopkracht gaat over de toekomst: wat ligt er in de toekomst op ons te wachten? Een betere wereld? Of verandert er weinig?

Deze aflevering is te zien op woensdag 24 juni om 20.30 uur op onze Facebookpagina. Aflevering gemist? De aflevering is vanaf woensdag 24 juni ook te bekijken op ons YouTube-kanaal.

VERWACHT – JULI

WO 8 JUL, 20.30 UUR – TUSSENTIJD #6 GROEN LICHT
Samen met de Nijmeegse theatergezelschappen Cie. Perelman, TG de Winter en TG Greppel maken we de 6-delige videoserie ‘TussenTijd’. Nu alle theaters voor langere tijd gesloten zijn en gezelschappen niet kunnen spelen, laten zij ‘achter de schermen’ zien hoe zij omgaan met thema’s zoals angst, isolatie, verbinding, hoop, tijd, offline leven en, natuurlijk, de toekomst. Aflevering #6 Groen licht gaat over de opheffing van de intelligente lockdown. Wat gebeurt er straks als we weer naar buiten mogen?

Deze aflevering is te zien op woensdag 8 juli om 20.30 uur op onze Facebookpagina. Aflevering gemist? De aflevering is vanaf woensdag 8 juli ook te bekijken op ons YouTube-kanaal.

AL ONLINE VERSCHENEN

Er zijn al diverse video’s online verschenen op ons YouTube-kanaal, live op Facebook en via Zoom. Een greep uit het aanbod:

ONLINE FILM & GESPREK BIJ GOUD
Goud gaat woensdag 20 mei in première op Picl. Kijk de film en volg vervolgens het live nagesprek met regisseur Rogier Hesp en acteur David Wristers. Het nagesprek wordt geleid door filmexpert Ruud Vos. In Goud maakt topturner David Wristers zijn acteerdebuut als de jonge turner Timo, die traint voor het WK. Zijn ultieme droom is goud te winnen op de Olympische Spelen. Daarin wordt hij begeleid door zijn veeleisende vader Ward, zelf ooit een talentvol turner, maar na een auto-ongeluk gekluisterd aan een rolstoel.

VR 22 MEI, 20.15 UUR – DE GROTE MOVIE MACHINE FILMQUIZ ONLINE #2
Doe mee met onze online filmquiz, live op Facebook! De quizvragen worden gesteld op basis van filmfragmenten, quotes en filmmuziek, trivia en anekdotes. Er zijn open en multiple choice vragen (een gokje kan dus ook werken) en de vragen komen zowel uit arthouse als commerciële films uit heden, verleden en alle windstreken. Je kunt alleen of in een team spelen en deelname is gratis (je mag natuurlijk altijd een vrijwillige donatie doen).

DE BESCHOUWING #3 – IN GESPREK OVER NU
Hoe voelt het nu om te leven in tijden van corona? Hoe verandert deze situatie onze blik? In de reeks ‘De Beschouwing’ gaan we ons in een intieme digitale setting buigen over deze vragen. Het gesprek wordt geleid door Evanne Nowak. Omdat we iedereen de ruimte willen geven om met aandacht te spreken én te luisteren is er een beperkt aantal plekken beschikbaar (max. 14 personen).

#15 INLEIDING DOOR MARK BIJ FILM GLORIA BELL
“Gloria Bell gaat verder waar programma’s zoals First Dates ophouden. Dat levert soms pijnlijke scènes op.” stelt filmdocent Mark in zijn introductie bij de film Gloria Bell; een heerlijke drama en komedie over de levenslustige Gloria die op zoek is naar liefde. Daarvoor struint ze van club naar club. Het vinden van iemand blijkt niet zo makkelijk op haar 58-jarige leeftijd. Kijk de inleiding van Mark terug op ons YouTube-kanaal en kijk daarna de film op Picl.

TUSSENTIJD #1  – ANGSSST
Samen met de Nijmeegse theatergezelschappen Cie. Perelman, TG de Winter en TG Greppel maken we de 6-delige videoserie ‘TussenTijd’. Nu alle theaters voor langere tijd gesloten zijn en gezelschappen niet kunnen spelen, laten zij ‘achter de schermen’ zien hoe zij omgaan met thema’s zoals angst, isolatie, verbinding, hoop, tijd, offline leven en, natuurlijk, de toekomst. Aflevering #1 ANGSSST gaat over vragen zoals: wat doet angst met ons? En wat leert het ons? Deze aflevering is terug te kijken op ons YouTube-kanaal.

EN VERDER

BEKIJK DE NIEUWSTE (ARTHOUSE-)FILMS THUIS
Via online filmplatform Picl kijk je de nieuwste arthouse-films ook thuis. Gewoon op je tv, tablet of telefoon. Bekijk o.a. de première-film J’accuse, familiefilms zoals De beroemde bereninvasie van Sicilië en De Grote Boze Vos en Mind my Mind van Nijmeegse filmmaker Floor Adams. Lees hier meer over Picl.

THUISBLIJFTIPS
Ook nu kun je – weliswaar thuis – genieten van een inspirerende film, theater, muziek, dans, debat en leuks voor het hele gezin. We hebben een aantal culturele thuisblijftips voor je op een rijtje gezet.
Culturele thuisblijftips #1
Culturele thuisblijftips #2
Culturele thuisblijftips #3
Culturele thuisblijftips #4
Culturele thuisblijftips #5
Culturele thuisblijftips #6

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden