sluit

LUX Open Air – Bacurau – Mét inleiding + afterparty

Mét afterparty
Film
LUX Open Air

Na de dood van haar oma Carmelita, keert kleindochter Teresa voor de begrafenis terug naar het geboortedorp Bacurau in het afgelegen droge noordoosten van Brazilië.

De lokale bewoners vormen een hechte en kleurrijke gemeenschap. Als ze er achter komen dat hun woonplaats is verdwenen van alle navigatiesystemen en ook de telefoonverbindingen niet meer werken, ontstaat er veel onrust. Het blijkt de voorbode van een serie bevreemdende gebeurtenissen. De dorpelingen trekken alles uit de kast om hun plek te verdedigen, al is niet meteen duidelijk wie of wat hen bedreigt. Bacurau is een bijzondere mix van western, horror en lowbudget science fiction die zich afspeelt in de nabije toekomst. Tegelijkertijd kan de film van schrijvers/regisseurs Kleber Mendonça Filho (Neighbouring Sounds, Aquarius) en Juliano Dornelles (production design Neighbouring Sounds en Aquarius) gezien worden als een geëngageerd drama.

Met zijn eerdere films haalde Mendonça Filho zich al de toorn van conservatief Brazilië op de hals en dat is met Bacurau niet anders. Hoewel ze er bijna tien jaar geleden aan begonnen, ligt de film genadeloos dicht op de hedendaagse realiteit. De film beleefde haar Nederlandse première op het IFFR en de wereldpremière (in 2019) op het Filmfestival van Cannes, waar de film de Juryprijs in de wacht sleepte.

Inleiding door Maria Rafaela Benini

Maria Rafaela is geboren in Brazilië en haalde haar master Political Science aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze biedt vanavond context bij de film, door de huidige sociaal-politieke situatie in Brazilië uit te lichten en naast de film te leggen. Thema’s die aan bod komen zijn sociale (klimaat)rechtvaardigheid, invasie en geweld en het belang van lokaal verzet. De inleiding is in het Engels.

Afterparty met Palo Santo Discos

Na deze film kun je stoom afblazen tijdens de knallende afterparty in Café LUX met Palo Santo Discos. De toegang is gratis. De set begint na de film. Laat je verleiden door de zachte tonen van Latin Groovers en meeslepen door Braziliaanse floorfillers.  

LUX Open Air

De laatste week van augustus sluiten we samen de zomer af en verandert ons terras in een buiten bioscoop. Van dinsdag 23 t/m zaterdag 27 augustus is er elke dag een film te zien op het Mariënburgplein. Op het programma deze week:

DI 23 AUG – Bob Spit – We do not like People
WO 24 AUG – Central do Brasil
DO 25 AUG – The Salt of the Earth
VR 26 AUG – Cidade de Deus
ZA 27 AUG – Bacurau

Alle films van LUX Open Air zijn gratis te bezoeken, je hoeft hiervoor geen kaarten te kopen bij onze kassa.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?