sluit

LUXclassics – Aguirre, der Zorn Gottes

Film
Filmspecials
LUXclassics

De film waarmee regisseur Werner Herzog faam verwierf: een groep Spaanse veroveraars op zoek naar El Dorado, onder leiding van de waanzinnige kapitein Aguirre.

Klaus Kinski is de onvergetelijke Aguirre, de conquistador die El Dorado wil vinden in het Zuid-Amerikaanse regenwoud. De film is legendarisch, de regisseur is legendarisch en, vooral, de hoofdrolspeler is legendarisch. Geen filmnaslagwerk laat het onvermeld: Herzogs Aguirre, der Zorn Gottes staat in dezelfde lijn als Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey en Francis Ford Coppola’s Apocalypse Now: grote films, waarvoor de regisseurs tot het uiterste gingen om ze te realiseren. Zijn film – waarvoor cast en crew evenveel ontberingen leden als de fictieve personages – laat je de woestheid en de kracht van het tropisch woud ervaren. Woest is ook Aguirre, huiveringwekkend overtuigend gespeeld door Kinski met zijn wijd opengesperde blauwe ogen, en onderhuids dreigend de soundtrack met natuurgeluiden en composities van de Duitse krautrockband Popol Vuh.

Werner Herzog

Werner Herzog is een fenomeen, regisseur van onvergetelijke klassiekers over kleine mensen met grootse verlangens, een filmmaker met eigenzinnige films zoals Aguirre, der Zorn Gottes, Kaspar Hauser – Jeder für sich und Gott gegen alle en Fitzcarraldo. In de Documentaire Werner Herzog – Radical Dreamer filmde Thomas von Steinacker een indringend portret over “de laatste Duitse Romanticus”.

  • Wellicht de beste film van Herzog
    VPRO Cinema
  • One of the great haunting visions of the cinema
    Roger Ebert
  • The acting is properly larger than life
    Variety

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?