sluit

LUXclassics – Tarkovski: Andrej Roebljov

Film
LUXclassics
Specials

Voor zijn tweede film baseerde Tarkovski zich losjes op het leven van de 15de-eeuwse Russische meesterschilder Andrej Roebljov.

Liever dan een biografie maakte hij een bespiegeling over het belang van de kunstenaar en het overleven van kunst. Groots opgezet historisch drama over het leven van de middeleeuwse iconenschilder Andrej Roebljov. Tarkovski en coscenarist Andrej Kontsjalovski geven een contemplatieve uiteenzetting over de taak van de kunstenaar in een door terreur geteisterde samenleving. In zijn streven een zuivere kunstvorm gestalte te geven, wenst meesterschilder Roebljov zich niet te compromitteren. Hij zwijgt. Later ontmoet hij een nar, wiens taalgebruik zich onttrekt aan de macht van de heersers. Daarvoor wordt deze gestraft.

Tarkovski’s visie op het samenvallen van personage en de wereld waarin deze zich bevindt, kwam met Andrej Roebljov tot een hoogtepunt. De sovjetcensuur toonde zich niet ongevoelig voor de implicaties van Tarkovski’s zwartwit- en kleurenproductie; de in 1966 voltooide CinemaScopefilm werd pas in 1971 vrijgegeven voor vertoning in de Sovjet-Unie.

LUXCLASSICS – TARKOVSKI
Andrej Tarkovksi (1932 – 1989) is een Russische filmmaker ten tijden van de Sovjet Unie. Hij wordt beschouwd als een van de grootste filmmakers uit de geschiedenis. In samenwerking met EYE Filmmuseum Amsterdam vertonen wij vijf van zijn films die je gezien moet hebben.

Wil je meer leren over Andrej Tarkovski? Bezoek dan de cursus van LUX docent Constant Hoogenbosch op woensdag 25 oktober over deze grote regisseur!

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden