sluit

LUXclassics – Tarkovski: De jeugd van Ivan

Film
LUXclassics
Specials

 De ouders van de twaalfjarige Ivan zijn door de nazi’s vermoord. Gedreven door haat sluit de jongen zich aan bij een groep partizanen aan het front om tegen de Duitsers te strijden.

Tarkovski’s eerste lange film biedt een voor Russische begrippen ongebruikelijke kijk op de Tweede Wereldoorlog. Het is geen conformistische sovjetoorlogsfilm vol heroïsche wapenfeiten maar een geëngageerde, persoonlijke getuigenis. Ivan is een Russische jongen, die tegelijkertijd symbool staat voor alle kinderen die slachtoffer worden van oorlogsgeweld – een heden ten dage al te actueel thema. De jeugd van Ivan (1962) viel op door zijn visuele kwaliteiten; de verbeelding van dromen speelt een belangrijke rol. De Sovjetregering was er minder over te spreken, waardoor de film vrijwel geen aandacht kreeg en in een kleine roulatie werd uitgebracht. Nu is zijn meesterlijke debuut te zien in een nieuwe restauratie.

Tarkovski’s eerste speelfilm ging in het Westen in première op het filmfestival van Venetië en won direct de Gouden Leeuw.

LUXCLASSICS – TARKOVSKI
Andrej Tarkovksi (1932 – 1989) is een Russische filmmaker ten tijden van de Sovjet Unie. Hij wordt beschouwd als een van de grootste filmmakers uit de geschiedenis. In samenwerking met EYE Filmmuseum Amsterdam vertonen wij vijf van zijn films die je gezien moet hebben.

Wil je meer leren over Andrej Tarkovski? Bezoek dan de cursus van LUX docent Constant Hoogenbosch op woensdag 25 oktober over deze grote regisseur!

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden