sluit

LUXclassics: Filmconcert The General

Film

The General is een van de grote stille-filmklassiekers dankzij de verbijsterende grappen en deadpan humor van hoofdrolspeler en regisseur Buster Keaton. Componist Kevin Toma heeft speciaal voor Keatons meesterwerk nieuwe muziek gemaakt vol rock- en swing-invloeden, die hij live aan de piano en computer uitvoert tijdens de film.

Buster Keatons verbijsterende visuele grappen, de deadpan humor en de zorgvuldige opgebouwde spanningsboog maken The General tot een van de grote stille-filmklassiekers.

De nieuwe, digitaal gerestaureerde kopie gaat vergezeld van de door componist Robert Israel geschreven soundtrack. Vijftig jaar geleden overleed de slapstickacteur en filmmaker Buster Keaton. Tijd om stil te staan bij een van zijn beroemdste films, The General, waarin Keaton als treinmachinist verzeild raakt in de Amerikaanse Burgeroorlog en er één lange, hilarische achtervolging van maakt. Buster Keaton behoort samen met Charlie Chaplin, Laurel and Hardy en Harold Lloyd tot de grootste slapstickacteurs uit de filmgeschiedenis, en maakt ook nu nog grote indruk met zijn verbijsterende visuele grappen en deadpan humor. Als treinmachinist Johnnie Gray gaat Keaton met zijn locomotief The General achter de Zuidelijken aan die een trein van de Noordelijke troepen hebben gestolen; Buster voert gekke capriolen uit met een kanon, raakt verstrikt in de aandrijfstangen van de locomotief en stookt zich helemaal suf om de trein aan de gang te houden – die dan tóch van de brug afvalt. Een voor die tijd geweldige stunt.

Voor Keatons meesterwerk maakte Kevin Toma nieuwe, swingende muziek die hij live aan de piano en computer zal uitvoeren. Toma (Sittard, 1974) is een veelgevraagd componist en uitvoerder van eigentijdse, frisse composities voor zwijgende films, waarmee hij optreedt in filmtheaters in binnen- en buitenland. Hij werkte in opdracht van onder meer International Film Festival Rotterdam, IDFA, Film Fest Gent en muziekfestival Lowlands. Ook bij ons was hij regelmatig te zien met zijn filmconcerten. Naast zijn filmmuzikale bezigheden is Toma filmjournalist voor de Volkskrant en treedt hij op als dj.

Meld je aan voor het Facebookevenement.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden