sluit

LUXclassics – Kaspar Hauser – Jeder für sich und Gott gegen alle

Film
Filmspecials
LUXclassics

Maar liefst drie prijzen in Cannes ontving Werner Herzogs interpretatie van het Kaspar Hauser-verhaal, over een jongeman die niet kan spreken of lezen – wie is dit ‘natuurkind’?

Eigenzinnig is Werner Herzog altijd geweest. Voor de rol van de 17-jarige Kaspar Hauser, het ‘enfant sauvage’ dat niet kan spreken, koos hij de 41-jarige Berlijnse straatzanger Bruno S. Kaspar wordt cultuur bijgebracht, maar beviel zijn oorspronkelijke staat niet beter? Het is een raadselachtig verhaal: op een dag wordt in een van de straten van Nürnberg een jongeman gevonden, gestoken in lompen, die niet kan spreken of lezen. In zijn hand een brief met zijn naam, Kaspar Hauser. Kaspar wordt als freak tentoongesteld in het circus – in 1828 gaat men niet zachtzinnig om met mensen die afwijken van de norm -, totdat de geleerden zich over de jongen buigen. Ze willen de mens in de natuurstaat bestuderen: heeft hij een godsbegrip? Moreel besef? En hoe snel kun je iemand die in een kelder is gehouden, gevoed door een man met een masker voor, socialiseren?

Werner Herzog

Werner Herzog is een fenomeen, regisseur van onvergetelijke klassiekers over kleine mensen met grootse verlangens, een filmmaker met eigenzinnige films zoals Aguirre, der Zorn Gottes, Kaspar Hauser – Jeder für sich und Gott gegen alle en Fitzcarraldo. In de Documentaire Werner Herzog – Radical Dreamer filmde Thomas von Steinacker een indringend portret over “de laatste Duitse Romanticus”.

 

  • Een klassiek meesterwerk
    VPRO Cinema
  • A lyrical film about the least lyrical of men
    Roger Ebert
  • Beautiful cryptic and satisfying movie
    The New York Times

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?