sluit

LUXclassics – La cérémonie

Film
Specials

Op zondag 28 en dinsdag 30 juli draait er bij ons de klassieker La cérémonie, de Frans-Duitse thriller uit 1995 van regisseur Claude Chabrol, geadapteerd van de roman A Judgment in Stone door Ruth Rendell.

In La cérémonie krijgt Sophie (Sandrine Bonnaire) een baan als huishoudster bij het rijke Franse gezin van kunsthandelaar Georges (Cassel). Hoewel ze haar werk uitstekend doet blijft het toch schuren tussen Sophie en de familie, ook omdat Sophie haar analfabetisme – en een duister geheim uit het verleden – verborgen wil houden. Wel sluit ze vriendschap met een nieuwsgierige postbode (Isabelle Huppert), die ook iets te verbergen heeft.

La cérémonie echoot door op de inspiratie die de roman haalde uit de roemruchte zaak van Christine en Lea Papin, twee Franse dienstmeisjes die op brute wijze de vrouw en dochter van hun werkgever in 1933 vermoordden, evenals het toneelstuk uit 1947 dat ze inspireerden, Les Bonnes van Jean Genet. Volgens regisseur Claude Chabrol was de film bedoeld als ‘een Marxistische film over de klassenstrijd’, maar bovenal is La cérémonie een fascinerende, goedgemaakte thriller.

DE ZOMER VAN ISABELLE HUPPERT
De Franse actrice Isabelle Huppert heeft haar stempel gedrukt op de Franse en internationale filmwereld. Door middel van haar krachtige performances heeft zij de films van o.a. Micheal Haneke, Paul Verhoeven en Jean-Luc Godard sterk beïnvloed. Deze zomer vertonen we vier films met Isabelle Huppert in de hoofdrol, zodat deze klassieke performances weer eens op het grote doek te zien zijn!

REEKS OVERZICHT
Zondag 21 en dinsdag 23 juli – Les valseuses
Zondag 28 en dinsdag 30 juli – La cérémonie
Zondag 4 en dinsdag 6 augustus – La pianiste
Zondag 11 en dinsdag 13 augustus – La dentellière

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden