sluit

LUXclassics – La dentellière

Film
Picl
Specials

Op 11 en 13 augustus vertonen we de klassieker La dentellière, een Franse dramafilm van regisseur Claude Goretta, gebaseerd op de gelijknamige roman van Pascal Lainé. In de hoofdrol Isabelle Huppert en Yves Beneyton.

La dentellière vertelt het verhaal van Pomme, een zwijgzaam meisje dat opgegroeid is in een armoedig arbeidersdorp in Noord-Frankrijk. Pomme werkt in een kapperszaak. Met haar collega en vriendin Marylène, die altijd achter de mannen aanzit, gaat ze op vakantie aan zee. Daar ontmoet ze een jonge student met wie ze de tijd van haar leven heeft. Hij probeert het arbeidersmeisje een culturele opvoeding te geven en haar te kneden naar zijn wensen, maar zonder veel succes. Met het verstrijken van de tijd komt hij erachter dat Pomme niet kan voldoen aan het beeld waarop hij verliefd is geworden. Hij vindt dat ze elkaar niets meer te zeggen hebben. Hij gaat zich steeds meer ergeren aan haar bedrijvigheid, haar goed bedoelde zorgen en haar neiging zich voor hem weg te cijferen. Uiteindelijk beëindigt hij hun relatie.

La dentellière is gebaseerd op de gelijknamige roman van Pascal Lainé, welke in 1974 de Prix Goncourt won, Frankrijks meest prestigieuze literaire prijs. De verfilming kende misschien wel net zo veel populariteit als het boek en behoorde het tot een van de genomineerden voor de Gouden Palm in Cannes. De film betekende voor Isabelle Huppert een doorbraak in haar carrière, ze won ermee de BAFTA voor beste vrouwelijke nieuwkomer.

DE ZOMER VAN ISABELLE HUPPERT
De Franse actrice Isabelle Huppert heeft haar stempel gedrukt op de Franse en internationale filmwereld. Door middel van haar krachtige performances heeft zij de films van o.a. Micheal Haneke, Paul Verhoeven en Jean-Luc Godard sterk beïnvloed. Deze zomer vertonen we vier films met Isabelle Huppert in de hoofdrol, zodat deze klassieke performances weer eens op het grote doek te zien zijn!

REEKS OVERZICHT
Zondag 21 en dinsdag 23 juli – Les valseuses
Zondag 28 en dinsdag 30 juli – La cérémonie
Zondag 4 en dinsdag 6 augustus – La pianiste
Zondag 11 en dinsdag 13 augustus – La dentellière

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden