sluit

LUXclassics – Novecento

Film
LUXclassics
Specials

Ter nagedachtenis van één van de grootste Italiaanse regisseurs, de onlangs overleden Bernardo Bertolucci, draait LUX zijn meeslepende epos Novecento (1900). Dit prachtige drama over de vrienden Alfredo en Olmo werd pas digitaal gerestaureerd zodat we eindelijk weer kunnen genieten van de volledige 317 minuten.

Alfredo en Olmo hadden niet verder van elkaar af kunnen staan qua sociale positie – de een een rijkeluiszoon, de ander een armoedzaaier. Alfredo is nieuwsgierig en rebels, en raakt bevriend met de socialistische Olmo. Hun vriendschap overleeft zelfs de Eerste Wereldoorlog, maar de opkomst van het fascisme drijft een wig tussen de vrienden. Terwijl Olmo en zijn vrouw zich inzetten voor de socialistische zaak, houdt Alfredo zich afzijdig als het aankomt op de uitbuiting van zijn arbeiders. De machtsverschuivingen na de Tweede Wereldoorlog zullen allesbepalend zijn voor hun vriendschap en posities in de maatschappij.

Met zijn 317 minuten is Novecento een van de langste speelfilms ooit gemaakt, wat ertoe leidde dat de film in veel landen in meerdere delen opgesplitst werd, en een hevig bewerkte versie van 180 minuten zag het levenslicht in o.a. de Verenigde Staten, tot groot ongenoegen van de regisseur. De film is eindelijk in zijn volle, onbewerkte glorie te bewonderen na een jarenlange restauratie naar een digitaal format. De internationale cast bestaat onder andere uit Robert De Niro, Gerard Depardieu en Donald Sutherland.

ITALIAANSE LUNCH
Novecento draait op zaterdag 29 december (uitverkocht) en zaterdag 5 januari (nog beschikbaar) bij LUX in combinatie met een speciale Italiaanse lunch om de lange zit in stijl te onderbreken! De lunch bestaat uit twee luxe belegde Italiaanse broodjes (vegetarisch of met vlees), een glas Italiaanse rode wijn (of koffie/thee) en een glas verse jus d’orange.

TICKETS
Tickets voor Novecento zijn enkel verkrijgbaar in combinatie met de Italiaanse lunch, welke zowel online als aan de kassa verkrijgbaar zijn voor  € 24,95 (Cineville € 14,95). Online kan je je tickets verkrijgen door rechtsboven, in het blauwe blok, op de juiste datum en ticketcombinatie te klikken.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden