sluit

LUXclassics – Tarkovski: Solaris

Film
LUXclassics
Specials

Met Solaris begaf Tarkovski zich op het terrein van de sciencefiction. Geen flitsende ruimtegevechten, maar een meditatie en existentieel drama over menselijkheid en liefde.

Een psycholoog wordt naar een ruimtebasis gestuurd om enkele vreemde gebeurtenissen te onderzoeken. De bemanning van een ruimteschip cirkelt om de ‘oceaanplaneet’ Solaris. Solaris blijkt in staat – hoe vreemd het ook mag klinken – onbewuste angsten en herinneringen te peilen en te materialiseren. Dromen worden, kortom, werkelijkheid: astronaut Kelvin wordt bezocht door zijn vroegere vriendin, die lang geleden zelfmoord heeft gepleegd. Uiteindelijk slaat de complete bemanning aan het hallucineren en raakt de werkelijkheid volledig uit zicht.

Solaris, naar het boek van Stanislaw Lem, is zeer invloedrijk gebleken; Steven Soderbergh maakte zelfs nog een remake met George Clooney. De film is vaak omschreven als de Russische variant op Kubricks 2001, A Space Odyssey, maar Tarkovski zelf distantieerde zich van die vergelijking. Ook wilde hij het ‘technische exotisme’ van de traditionele SF vermijden.

LUXCLASSICS – TARKOVSKI
Andrej Tarkovksi (1932 – 1989) is een Russische filmmaker ten tijden van de Sovjet Unie. Hij wordt beschouwd als een van de grootste filmmakers uit de geschiedenis. In samenwerking met EYE Filmmuseum Amsterdam vertonen wij vijf van zijn films die je gezien moet hebben.

 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden