sluit

LUXdocs – Daymohk

Film
Specials

Op woensdag 15 mei vertonen we de documentaire Daymohk – Het land van de voorouders, een vertelling van regisseur Masha Novikova (Drie Kameraden en Zoete rook van het vaderland) over het verhaal van de Tsjetsjeense sterdanser en choreograaf Ramzan Achmadov en zijn dansgroep Daymohk.

In Daymohk – Het land van de voorouders hebben Ramzan en de groep onderdak gekregen bij de huidige president van Tsjetsjenië, Kadyrov. De dreiging voor het opheffen van Daymohk en daarmee het uitsterven van de eeuwenoude volksdans zijn voorlopig even voorbij. Maar het offer is groot. Niet alleen heeft Ramzan zijn dochter Aminat moeten afstaan aan Kadyrov, die haar zijn derde echtgenoot maakte, ook de jonge dansers van de groep zijn privébezit van de president geworden. In een poging de traditie van zijn land te redden, moet Ramzan afstaan wat hem het meest dierbaar is.

LUXDOCS
Voor deze filmreeks programmeren we documentaires die het verdienen om bekeken te worden op het grote doek, maar toch buiten het reguliere programma vallen. Dit is een unieke kans om deze pareltjes te zien en je blik te verruimen!

  • Ook verholen portret van een totalitair machoregime
    de Volkskrant
  • Daymohk biedt een fraai inkijkje in het Kadyrov-regime, een islamitische Sovjetparodie met gangstertrekjes
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden