sluit

LUXdocs – Etgar Keret + nagesprek

Film
LUXdocs

Regisseur Stephane Kaas en stand-upcomedian en schrijver Rutger Lemm komen woensdag 31 mei naar LUX voor een nagesprek over de documentaire over Etgar Keret. Beiden werden ze op de middelbare school fan van het werk van schrijver Etgar Keret. Zo groeide het idee voor een ambitieuze film die een mix moest worden van documentaire en speelfilm. En Keret verleende vol enthousiasme zijn medewerking aan hun plan.

De film onderzoekt hoe Etgar Keret zowel met zijn vele korte fictieverhalen, als met zijn ‘waargebeurde’ anekdotes, zo’n meesterlijke verteller is geworden. Ze filmden Keret en zijn omgeving in Tel Aviv en tijdens zijn boek-tournee in New York. Om Kerets denken inzichtelijk te maken en dit rijke verhaal recht te doen, hebben ze verschillende verteltechnieken ingezet: animaties van de fictieverhalen, gemaakt door Bafta winnares Nina Gantz en Digna van der Put, reconstructies van Kerets anekdotes, en een levendige montage met kijkjes achter de schermen. Familie, vrienden en bekende namen als Jonathan Safran Foer, maar ook schrijver Gary Shteyngart en ‘This American Life-host’ Ira Glass werden als verhalenexperts ondervraagd en vertelden hun favoriete Keret-verhaal na.

Etgar Keret: Based on a True Story is een geslaagde en energieke vertelling vol humor en creativiteit, waar diepgang en emoties niet geschuwd worden. Een overweldigende ode aan storytelling, die ons hoop biedt in onzekere tijden. Of zoals Keret zelf zegt: “Een leugen is als een duw. Je kunt er iemand mee aanvallen, maar je kunt er ook iemand mee redden als er een trein op ze af dendert.”

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?