sluit

LUXdocs – Harry Dean Stanton: Partly Fiction

Film
Blikverruimers
LUXdocs
Picl

Misschien is het je al opgevallen: in en om LUX zijn beelden te zien uit verschillende films. De actrices en acteurs op deze beelden hebben een bepaalde ‘blik’ in hun ogen. Dit is wat wij hopen te bereiken bij jou. Of het nu blijdschap, afgunst, liefde, woede of verbazing is; ons doel is jou anders te laten kijken. Naar jezelf en de wereld om je heen.

LUX is dé plek om blikverruimende programma’s te beleven. Vanaf dinsdag 6 maart staat LUX in het teken van de campagne: Laat je blik verruimen. Gedurende 2 weken willen we jullie graag inspireren met Blikverruimers. Wat is een Blikverruimer precies? We hebben een selectie gemaakt van ons actuele programma, op basis van wat voor onze LUX-medewerkers een echte blikverruimer is. Onze LUX-filmexperts, maar ook onze zaalwachten, filmtechnici, kassiers, horecamedewerkers en stagiairs delen twee weken lang hun blik verruimende tip met jou!

Blikverruimer: Wil jij je blik verruimen? Rob (zaalwacht) raadt Partly Fiction over Harry Dean Stanton aan: “Het is vaak zo dat je blik alleen verruimd kan worden door andere mensen. Mensen die je iets kunnen laten zien waar je zelf niet aan gedacht had om naar te kijken. Dit is een belangrijk doel van films en gewoonlijk prijzen we daar de regisseur voor. Soms is er echter een acteur die je opvalt. Veel doen dat met groots acteerwerk, opvallende hoofdrollen en markante personages. Af en toe echter gebeurt er iets speciaals: een acteur pakt je doordat hij niet probeert op te vallen. Ik raakte voor het eerst bekend met Harry Dean Stanton met de film Paris, Texas. Deze acteur speelde in meer dan 200 films, voordat hij in 2017 op 91-jarige leeftijd overleed. Paris, Texas is echter één van de zeer zeldzame hoofdrollen die hij speelde. Typisch genoeg zegt hij hierin weinig. Het was een stoïcijns gezicht dat een heel verleden suggereerde, ondanks of juist dankzij een gebrek aan expressie. Het maakte mij meteen een bewonderaar van Stanton.”

DE FILM:

Impressionistisch portret van de iconische Hollywoodacteur Harry Dean Stanton, 86 jaar oud en zo’n 250 filmtitels op zijn naam.

Filmfragmenten van zijn meest memorabele rollen – Alien, Paris, Texas, The Straight Story, Cool Hand Luke – worden afgewisseld met intieme momenten bij Stanton thuis op de bank of met regisseur Sophie Huber op sleeptouw door nachtelijk Los Angeles. Stanton haalt mondjesmaat herinneringen op, maar blijkt net als zijn meest gedenkwaardige rol als Travis in Wim Wenders’ klassieker Paris, Texas geen enorme prater. Liever bezoekt hij de bar waar hij al 42 jaar vaste klant is, of geeft hij in de veilige omgeving van zijn huis zijn eigen hartverscheurende interpretaties van Amerikaanse blues- en folksongs als ‘Blue Moon’ en ‘Tennessee Whiskey’.

Lucky
De documentaire Harry Dean Stanton: Partly Fiction wordt vertoond ter gelegenheid van de première van Luckydat de finale vormt van de indrukwekkende carrière van Harry Dean Stanton.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden