sluit

LUXdocs – Langs de Kapellekensbaan + Nagesprek

Film
LUXdocs

Vanuit zijn fascinatie voor Louis Paul Boons roman ‘De Kapellekensbaan’ maakte cineast André Schreuders een filmische reis naar de werkelijk bestaande Kapellekensbaan. Na de film is André Schreuders aanwezig voor een Q&A.

Het is een weg tussen het Belgische Aalst en Erembodegem met enkele huizen, een vervallen fabriek, een lange muur en stukken moeras. De documentaire is een gesprek tussen de schrijver Boon, die in zijn roman heel het leven wil omvatten, en de filmmaker, die het boek waarin hij zich thuis voelt terug wil vinden in de werkelijkheid. De woorden en beelden van de filmmaker gaan in dialoog met Boon die ‘spreekt’ via fragmenten uit het boek.

Een landschap van een verroeste schroef, stukjes glas, een gebogen ijzeren klemmetje op een stuk gebarsten beton. Door het beton heen groeit een distel. De doorbrekende zon schuift de schaduw van het raamkozijn langzaam over de oppervlakte. Terwijl het landschap tot leven komt, horen we de eerste alinea’s uit De Kapellekensbaan: een beschrijving die in ons hoofd een filmisch beeld oproept en waarvan het miniatuurlandschap een laatste vergeten getuige lijkt.

Het Boek De Kapellekensbaan is een roman uit 1953 van de Vlaamse schrijver Louis Paul Boon. Dit boek wordt, samen met Zomer te Ter-Muren uit 1956, erkend als zijn meesterwerk. Deze twee boeken samen worden wel eens de Bijbel van de anarchist genoemd. Toen het roman werd gepubliceerd ontstond er veel ophef over het onorthodoxe karakter van vorm en inhoud en het eigenzinnig taalgebruik, maar uiteindelijk is het erken als een hoogtepunten uit de Nederlandse literatuur.

 

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden