sluit

LUXdocs – Michel, acteur verliest zijn woorden

Film
LUXdocs

In de film Michel, acteur verliest de woorden is te zien hoe acteur Michel van Dousselaere omgaat met het verlies van zijn woorden en daarmee van het vak dat hij al zo lang uitoefent. Na afloop is er een nagesprek met Irma Wijsman, vrouw van Michel de Dousselaere en regisseur van de film.

Michel, acteur verliest zijn woorden
Michel van Dousselaere (Gent, 1948) is acteur. In 2014 is bij hem een zeldzame vorm van progressieve afasie ontdekt, een hersenaandoening die het spraakcentrum aantast.

In de film Michel, acteur verliest de woorden is te zien hoe hij omgaat met het verlies van zijn woorden en daarmee van het vak dat hij al zo lang uitoefent. Samen met zijn vrouw Irma Wijsman zoekt hij naar nieuwe manieren om zich uit te drukken, om scherp te blijven en om op indrukwekkende wijze afscheid te nemen van zijn leven als acteur. Van zijn afscheidsrol in de voorstelling ‘Borgen’ tot de medische consulten bij het Alzheimercentrum; van de boks- en drumlessen tot de reacties van vrienden en collega’s die zich proberen te verplaatsen in een situatie waarin de woorden nog wel in je hoofd zitten terwijl je ze niet meer kunt uitspreken.

Door mee te kijken naar de gebeurtenissen in de eerste jaren na de diagnose wordt zichtbaar hoe taal onze identiteit bepaalt en wat het betekent om jezelf te moeten hervinden. Tegelijkertijd laat de film twee krachtige mensen zien die met liefde, verdriet en humor de regie nemen over een dramatische wending in hun leven.

Nagesprek
Na afloop van de film is er een nagesprek met Irma Wijsman. Irma is de vrouw van Michel de Dousselaere. Samen met Patrick Minks regisseerde zij ook de film. Gespreksleider is Marcel Wortel, die werkzaam is bij het RadboudUMC.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?