sluit

LUXdocs – Schapenheld

Film
Filmspecials
LUXdocs

De Brabantse Schaapsherder Stijn struint met zijn kudde over de heidegronden en leeft een eerlijk, duurzaam bestaan met zijn vrouw en twee kinderen.

De romanticus en idealist is een van de laatste traditionele schaapsherders, maar het leven van een hedendaagse herder is verre van eenvoudig. Koppig probeert Stijn zich staande te houden terwijl de heidegebieden steeds verder ingesloten worden tussen uitdijende vinexwijken en industrieterreinen en het marktdenken ook zijn greep krijgt op het natuurbeheer. Als zijn idealen blijven botsen met de harde realiteit van de moderne ondernemer staat hij met zijn gezin voor de keuze: houden ze de strijd tegen het systeem vol of moet hij met de kudde meelopen?

LUXDOCS
Voor deze filmreeks programmeert LUX documentaires die het verdienen om bekeken te worden op het grote doek, maar toch buiten het reguliere programma vallen. Dit is een unieke kans om deze pareltjes te zien en je blik te verruimen!

 • Visuele ode aan een oerlandschap
  de Volkskrant
 • Alles klopt aan Schapenheld. Er is een compleet verhaal, afgewisseld met prachtige beelden en schitterende personages. Niets hiervan zou misstaan in een speelfilm.
  Filmvandaag
 • Een aanrader. De beelden zijn prachtig – ook Nederland heeft hele mooie natuur – en oprechter dan Stijn kom je ze bijna niet meer tegen.
  De Protagonisten
 • Een ijzersterke film
  indebioscoop.com

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?