sluit

Mademoiselle de Joncquières

Film

Het Franse kostuumdrama Mademoiselle de Joncquières volgt het dramatische liefdesleven van Madame de La Pommeraye (Cécile de France). Ze valt, ondanks zijn beruchte status als rokkenjager, voor Marquis des Arcis (Édouard Baer). De scherpe speelfilm van Emmanuel Mouret is vanaf donderdag 23 mei bij ons te zien.

Het is 1750, Lodewijk XV regeert over het Franse koninkrijk. Marquis des Arcis, een beruchte rokkenjager, is hopeloos verliefd op Madame de La Pommeraye, een aantrekkelijke weduwe die teruggetrokken leeft. Jarenlang weet ze hem te weerstaan, tot ze uiteindelijk toegeeft aan haar geheime verlangen. Maar nu hij heeft wat hij wilde, krijgt de markies al snel genoeg van haar, en zet haar na enkele jaren aan de kant. Madame de La Pommeraye is gek van verdriet en snakt naar wraak. Ze bedenkt een plan om Marquis alles af te nemen. Ze schakelt de hulp van in van Madame de Joncquières en haar beeldschone dochter. Marquis raakt betoverd van haar schoonheid en wil niets anders dan haar hart veroveren. Hier maakt Madame de la Pommeraye slim gebruik van…

Emmanuel Mouret haalt voor Mademoiselle de Joncquières inspiratie uit het boek ‘Jacques de Fatalist en zijn Meester’ (1796) van Denis Diderot. Mouret combineert in zijn nieuwste speelfilm een klassiek 18e-eeuws Frans kostuumdrama met een laag scherpe humor. De gebruikte kostuums zijn een symbool van status en toont de verhouding tussen de verschillende karakters. Mademoiselle de Joncquières won dan ook de César voor Best Costume Design tijdens de César Awards van 2019.  De film werd vol lof ontvangen en werd beloond met maar liefst veertien nominaties op verschillende filmfestivals.  

 • Somptueuze decors en sprankelende dialogen
  NRC
 • Aardig moraalspel over genot en bedrog versus zuiverheid en kuisheid
  VPRO Cinema
 • Sappig revancheverhaal met sterke acteerprestaties
  AD
 • Een schilderachtig drama dat toont hoe liefde de meest weldenkende mensen blind maakt
  De Telegraaf
 • Ook het geestige verhaal overtuigt
  De Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden