sluit

Mag ik je aanraken? + Q&A

Te zien op het Nederlands Film Festival
Film
Filmspecials

Een seksscène filmen, hoe doe je dat eigenlijk? En belangrijker: hoe zorg je ervoor dat iedereen zich veilig voelt op de set en dat er tegelijkertijd ruimte is om spanning te laten ontstaan?

Acteren komt nooit zonder risico en juist het opzoeken van die grens is onderdeel van een mooie scène maken. Maar hoe bewaak je als acteur je eigen grenzen op een set waar altijd haast is en de budgetten nooit toereikend lijken te zijn om van te voren alles goed voor te bereiden? Tegen de achtergrond van het streven naar een inclusievere en gelijkwaardigere samenleving, onderzoekt Tamar van den Dop samen met acteurs, hoe de verbeelding van intimiteit in films de afgelopen decennia tot stand kwam. Wat ging er mis, wanneer ging het goed en hoe kijken we met de kennis van nu hierop terug?

Een jonge generatie groeit op met de aanwezigheid van een intimiteitscoördinator op de set. Maar wat doet dat met een oudere generatie? Wat draagt nu bij tot betere, mooiere en spannende scenes?

Tamar van den Dop heeft zelf als actrice de nodige ervaring met het spelen van naakt- en seksscènes. Vanuit haar ervaring als actrice en regisseur gaat ze in deze documentaire het gesprek aan met de iconen van vroeger en nu. Met o.a. Jeroen Krabbé, Alidtcha Binazon, Monic Hendrickx, Waldemar Torenstra, Hanna van Vliet, Jeroen Spitzenberger, Rifka Lodeizen, Georgina Verbaan, Joes Brauers, Malou Gorter, Sallie Harmsen, Peter Faber, Gijs Naber, Minne Koole, Gustav Borreman en Emmanuel Ohene Boafa.

Nagesprek

De documentaire Mag ik je aanraken? duurt 72 minuten. Na afloop van de film is er een gesprek met filmmaker Tamar van den Dop en actrice Lina Heijmans over veiligheid én spanning op de filmset bij het maken van intieme scènes. Het gesprek wordt geleid door Mylaine Roelofs.

Tamar van den Dop debuteert in 1986 in de filmklassieker Op hoop van Zegen. Als actrice is ze te zien in o.a. Karakter (1997) en Instinct (2019) en in televisieseries Oogappels en De Droom van de Jeugd. Tamar speelde bij het Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep Amsterdam en is momenteel verbonden aan het Het Nationale Theater. Van den Dop heeft ook succes als regisseur met haar korte films Lot en Schat. Beide films waren de Nederlandse inzendingen voor de Academy Awards voor 2002 en 2004. Momenteel is ze bezig met de ontwikkeling van haar nieuwste speelfilm, Mia.

Lina Heijmans is in 2023 afgestudeerd aan de Amsterdamse Theaterschool en Kleinkunst Academie. In het voorjaar van 2023 speelde ze de rol van Marina in de serie de Droom van de Jeugd. Daar heeft ze Tamar van den Dop ontmoet en zijn ze in gesprek geraakt over de documentaire Mag ik je aanraken?.

Mylaine Roelofs geeft inleidingen en cursussen over film, liefst vanuit een feministisch perspectief. Zij focust zich daarbij vooral op de representatie van seks en seksualiteit in film.

Het Nederlands Film Festival

Het Nederlands Film Festival ken je misschien van de Gouden Kalveren, maar er is nog veel meer! Van vrijdag 22 t/m vrijdag 29 september 2023 is het weer tijd voor het Nederlands Film Festival in Utrecht. Mag ik je aanraken? gaat in première op het NFF en is op woensdag 27 september eenmalig te zien in LUX.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?