sluit

Marjorie Prime

Film
Picl

In een tijd waarin kunstmatige intelligentie heel gewoon is geworden, ondervindt de 86-jarige Marjorie de eerste symptomen van Alzheimer.

Om haar troost te bieden besluiten haar dochter en schoonzoon Tess en Jon een hologram in te huren. De service is bedoeld om mensen te helpen dingen van vroeger te kunnen herinneren. Marjorie kiest als ‘prime’ een jongere versie van haar echtgenoot Walter, die 15 jaar geleden gestorven is. Marjorie vertelt met plezier verhalen aan Walter Prime en luistert graag als hij diezelfde verhalen weer terug vertelt. Soms vraagt ze hem om de verhalen de volgende keer beter te maken, waardoor deze aangepaste verhalen haar nieuwe herinneringen worden. Dochter Tess gelooft dat Walter Prime met opzet Marjories herinneringen probeert te manipuleren. Bovendien wordt de prime steeds nieuwsgieriger naar het leven van de echte Walter. Als Jon hem op een dag een familiegeheim vertelt dat Marjorie in haar verwarde staat absoluut niet te weten mag komen, vervagen niet alleen de herinneringen maar ook de belangen van de hele familie. Want wat zouden we ons blijven herinneren en wat zouden we vergeten, als we de keuze hadden?

Marjorie Prime is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Jordan Harrison. Dat is terug te zien aan het feit dat het verhaal zich praktisch op één locatie afspeelt en de vele dialogen tussen de hoofdrolspelers. De rol van Marjorie ligt Lois Smith aan het hart; zij mocht haar in het toneelstuk ook al vertolken. Daarnaast wordt de cast versterkt door Jon Hamm (Mad Man, Baby Driver), Geena Davis (Thelma & Louise, The Long Kiss Goodnight) en Tim Robbins (The Shawshank Redemption, Mystic River). De film past met thema’s zoals herinneringen en technologie in het rijtje van Her (2013) en Black Mirror (2011-2017).

  • Acteurs krijgen alle ruimte om te schitteren.
    VPRO Cinema
  • Marjorie Prime laat de schoonheid en chaos van herinneringen zien
    Trouw
  • Een prachtig intiem en zorgvuldig ontvouwen plot met sterk geschreven teksten. De film stelt vragen zonder deze onder je neus te duwen en laat je voelen zonder dit uit je te trekken.
    Cinemagazine

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden