sluit

Marlina the Murderer

Film
Blikverruimers
Picl

Misschien is het je al opgevallen: in en om LUX zijn beelden te zien uit verschillende films. De actrices en acteurs op deze beelden hebben een bepaalde ‘blik’ in hun ogen. Dit is wat wij hopen te bereiken bij jou. Of het nu blijdschap, afgunst, liefde, woede of verbazing is; ons doel is jou anders te laten kijken. Naar jezelf en de wereld om je heen.

LUX is dé plek om blikverruimende programma’s te beleven. Vanaf dinsdag 6 maart staat LUX in het teken van de campagne: Laat je blik verruimen. Gedurende 2 weken willen we jullie graag inspireren met Blikverruimers. Wat is een Blikverruimer precies? We hebben een selectie gemaakt van ons actuele programma, op basis van wat voor onze LUX-medewerkers een echte blikverruimer is. Onze LUX-filmexperts, maar ook onze zaalwachten, filmtechnici, kassiers, horecamedewerkers en stagiairs delen twee weken lang hun blik verruimende tip met jou!

Blikverruimer: Marlina the Murderer is de Blikverruimer van Annelot (hoofd Film & Educatie): “Een paar van de basisingrediënten van de westernfilm zijn wel aanwezig in Marlina the Murderer: droge dialogen, traag verloop, adembenemende fotolandschappen en een toffe soundtrack. De lonesome cowboy en het Wilde Westen zijn echter vervangen door een sterke vrouwelijke hoofdrolspeler en het Indonesische landschap. Een verfrissende en welkome verbreding van het westerngenre: een absolute Blikverruimer!”

DE FILM:

Marlina woont alleen op het patriarchale eiland Sumba in Indonesië. Ze is pas geleden haar man verloren en ze bewaart zijn lichaam als mummie in de hoek van de kamer.

Plots staat er een lokale bende voor de deur van haar afgelegen boerderij. Hun plan: haar beroven en verkrachten. Maar eerst willen ze dat Marlina een goede maaltijd voor ze maakt. En om dat laatste hadden ze beter niet kunnen vragen. Na bijna de hele bende te hebben vergiftigd vertrekt Marlina met het afgehakte hoofd van de bendeleider naar het politiebureau. Maar daarmee is ze als alleenstaande vrouw op het conservatieve eiland nog niet uit de problemen. Daarnaast krijgt ze de wraakzuchtige overlevende bendeleden achter zich aan.

Marlina The Murderer is een bijzonder stijlvolle en betoverende feministische western uit Indonesië. De film ging in première op het Cannes Filmfestival en is geregisseerd door Mouly Surya. Met Marlina wordt een heldin geschetst die een schril portret schildert van het eiland Sumba. De gebeurtenissen waar Marlina in verzeild raakt in haar tocht over het eiland zijn uit de dagelijkse realiteit gegrepen. De prachtige muziek, betoverende cinemascoopbeelden en het acteerwerk van hoofdrolspeelster Marsha Timothy maken van Marlina the Murderer een unieke kijkervaring.

  • Kleurrijk en feministisch
    VPRO Cinema
  • Wraaklustige vrouwen met betere dialogen dan Tarantinos gangsters
    NRC
  • Marlina the Murderer is een mooie mix van plattelandsdrama en noodlotskomedie, waarin dichterlijke momenten en absurde humor elkaar afwisselen
    De Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden