sluit

Martin Luther King vs. the FBI

Film
LUXdocs

Martin Luther King vs. The FBI is een verbijsterend relaas waarin aan de hand van archiefbeelden, wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden.

Regisseur Sam Pollard toont in zijn documentaire Martin Luther King vs. the FBI hoe de vreedzame voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging Martin Luther King Jr, kort na zijn beroemde ‘I have a dream’ speech door de FBI werd aangemerkt als gevaar voor de toekomst van Amerika. Met behulp van vrijgegeven geheime staatsdocumenten en geïnspireerd op het werk van historicus en Pulitzerprijs winnaar David J. Garrow laat de documentaire zien hoe de FBI onder leiding van J. Edgar Hoover, een heksenjacht opende op King, waarbij hij constant in de gaten werd gehouden en lastiggevallen door de Amerikaanse regering.
Hoover zag in de massale beweging tegen rassendiscriminatie in jaren ’50 en’60 een communistisch complot. Hij gaf opdracht om King af te luisteren. FBI-rechercheurs ontdekten dat de geliefde en charismatische dominee verwikkeld was in een aantal affaires. Ze zetten hem met een getypte, anonieme brief onder druk: “Er is maar één ding dat u nog kunt doen. U weet wat het is.”
  • Deze onthullende film laat een staaltje racisme zien dat diep in de Amerikaanse maatschappij verankerd was
    AD
  • De deskundigen die Pollard aan het woord laat schetsen welke maatschappelijke mechanismen dit mogelijk maakten en hoe beeldvorming, onder andere door Hollywood, en diepgeworteld racisme een rol speelden.
    Volkskrant
  • Een klassieke aanpak waarmee de filmmaker een schokkend beeld schetst van de jarenlange campagne om King in diskrediet te brengen. Tegen elke prijs, maar uiteindelijk tevergeefs.
    Telegraaf

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?