sluit

Mary Queen of Scots

Film

Mary Queen of Scots gaat in op het turbulente leven van de charismatische Mary Stuart (Saoirse Ronan).

Op haar zestiende werd ze koningin van Frankrijk, op haar achttiende was ze al weduwe. Toch weerstond ze de druk om opnieuw in het huwelijk te treden. In plaats daarvan keerde ze terug naar haar geboorteland Schotland waar ze de troon opeiste. Maar Schotland valt net als Engeland onder de heerschappij van Koningin Elizabeth I (Margot Robbie). De twee jonge koninginnen kijken zowel met angst als met fascinatie tegen elkaar op. Ze zijn rivalen op het gebied van macht en de liefde. Als vrouwelijke staatshoofden in een mannenwereld moeten ze allebei beslissen of ze een strategisch huwelijk willen sluiten, of dat ze onafhankelijk willen blijven. Mary is vastbesloten om meer te worden dan een boegbeeld voor de Schotten. Ze wil aanspraak maken op de Engelse troon, waarmee ze de heerschappij van Elizabeth bedreigt. Bedrog en samenzweringen in beide hofhoudingen brengen zowel de Engelse als Schotse troon in gevaar en zullen uiteindelijk de loop van de geschiedenis bepalen.

Mary Queen of Scots is de eerste film van theaterregisseur Josie Rourke. Sinds 2011 is ze artistiek directeur van het Donmar Warehouse, een non-profit-theater in Covent Garden, Londen, en regisseerde ze stukken van Shakespeare, Choderlos de Laclos, Racine en Tennessee Williams. Saoirse Ronan timmert de laatste jaren flink aan de weg; zo schitterde ze in Lost River, het regiedebuut van Ryan Gosling, Wes Andersons The Grand Budapest Hotel en Joe Wrights Oscarwinnende Atonement. Voor haar rol in Greta Gerwigs Lady Bird won ze een Golden Globe. Ze krijgt tegenspel van Margot Robbie, die doorbrak als de love interest van Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street. Voor haar rol in I, Tonya won ze maar liefst zeven prijzen, en werd ze genomineerd voor een Oscar.

 • Weer een uitstekende prestatie van Ronan.
  the guardian
 • Een op diversiteit en feminisme geënte kostuumfilm, waarin homoseksualiteit, menstruatiebloed en cunnilingus niet geschuwd worden. Qua karakterschets aan de vlakke kant, maar verder best spannend.
  vpro cinema
 • Feministische blik op Mary Stuart voelt wat krampachtig.
  nrc
 • Vrij simpel vrouwbeeld, waarin de huidige tijdsgeest iets te veel doorschemert.
  de volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden