sluit

Mary Shelley

Film

Mary Shelley vertelt het verhaal van de rebelse en bevlogen tiener Mary, dochter van feministisch schrijfster Mary Wollstonecraft (‘The Vindication of the Rights of Woman’), en echtgenote van de romantische dichter Percy Bysshe Shelley.

Wanneer ze op haar zeventiende voor hem valt, denkt en hoopt ze in hem een gelijkgestemde ziel te hebben gevonden. Maar hun hartstochtelijke affaire schokt hun omgeving, en stuit op veel weerstand. Ze besluiten samen weg te lopen naar Zwitserland. Daar komen ze in contact met Lord Byron, een ander icoon van de Engelse literatuur, die zijn gasten uitdaagt om een spookverhaal te schrijven. Daar schrijft Mary de roman ‘Frankenstein’, een van de meest invloedrijkste romans in de wereldliteratuur, op slechts 18-jarige leeftijd. De Engelse samenleving anno 1818 weigert echter een vrouw als schrijfster van een literair meesterwerk te erkennen, wat Mary geen andere keus laat dan de vooroordelen van de samenleving te trotseren om haar creatie en identiteit te verdedigen.

Mary Shelley wordt vertolkt door Elle Fanning, die de laatste jaren flink aan de weg timmert in artistiek gelauwerde producties van grote regisseurs. Zo was ze te zien in Sofia Coppola’s Somewhere, Alejandro González Iñárritu’s Babel, Mike Mills’ 20th Century Women en speelde ze de hoofdrol in Nicolas Winding Refn’s controversiële The Neon Demon. De regie is in handen van de Saoedi-Arabische regisseur Haifaa al-Mansour, die in haar land als een bijzonder controversiële filmmaker te boek staat vanwege haar niet aflatende pogingen taboes aan te snijden.

  • Prima geacteerd en helder geschreven.
    de volkskrant
  • Een perfect leven voor een film.
    NRC
  • Voelt soms als een soap.
    the guardian

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden