sluit

Matthias et Maxime

Film
Picl

Canadees filmmaker Xavier Dolan vertelt het verhaal van Matthias en Maxime. Hun hechte vriendengroep begint langzaam uiteen te vallen. Voordat Maxime immigreert naar Australië, gebeurt er iets onvoorzien op een feest waar Matthias ook is.

Maxime, wiens leven een stuk minder soepel verlopen is dan dat van de ambitieuze advocaat Matthias, besluit zijn geluk te gaan zoeken in Australië. Tijdens een feestje worden Matthias en Maxime geronseld om te acteren in een korte kunstfilm. Helemaal prima, dachten ze, tot er werd aangekondigd dat ze een kusscène moesten uitvoeren. Voor allebei deze laat-twintigers, toch al zoekend naar hun plek in de wereld, haalt dit onverwachte en serieuze gevoelens boven, waar ze zich geen raad mee weten. Om verder te kunnen gaan, zullen ze moeten beslissen wat ze van elkaar én voor zichzelf in het leven willen.

Het ontdekken van seksualiteit en aantrekkingskracht tot hetzelfde geslacht is een rode draad in de filmcarrière van Xavier Dolan, zelf ook homoseksueel. Zijn eerste film J’ai tué ma mère uit 2009 beschreef hij daarom ook als semi-autobiografisch. Zijn vijfde film Mommy werd in 2014 genomineerd voor de Gouden Palm en won de juryprijs op het filmfestival van Cannes.

VOORFILM
Op woensdag 1 juli wordt de voorfilm Aan allen die zich hier bevinden vertoond bij deze film. Aan allen die zich hier bevinden is gebaseerd op Dean Bowen zijn stadsgedicht “Art. 1” waarin hij datgeen voordraagt wat niet in onze geschiedenisboeken wordt verteld. We vertonen deze film in het kader van Keti Koti, de nationale viering van de afschaffing van de slavernij.

  • Weemoedig afscheid van een gedeelde jeugd.
    De Volkskrant
  • Talige film vol hectische beelden.
    NRC

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?