sluit

McQueen

Film

Een intieme confrontatie met het buitengewone leven, radicale werk en unieke talent van modeontwerper Alexander McQueen, die onder meer ontwierp voor prins Charles, Rihanna, Lady Gaga en Kate Moss.

Door middel van exclusieve interviews met zijn vrienden en familie, archiefbeelden, een verloren video van hemzelf en eclectische muziek, is McQueen een lofzang op de revolutionaire en gekwelde mode-visionair. De film volgt McQueen vanaf zijn leerjaren bij een kleermaker in het Londense Savile Row, tot aan zijn zelfgekozen dood op 40-jarige leeftijd, en doorbreekt daarbij alle documentaireconventies. Geniet van een mozaïek van alleenstaande fragmenten die allemaal in een verschillende stijl geschoten zijn en samen een verrukkelijk en tegelijkertijd sinister portret vormen. Romantisch, poëtisch, punk: precies zoals McQueens modeontwerpen. Met speciale aandacht voor zijn legendarische modeshows ‘Jack the Ripper Stalks His Victims’, ‘Highland Rape’ en ‘Plato’s Atlantis’.

Ian Bonhôte is een prijswinnende regisseur en producent van commercials, muziekvideo’s en modefilms, die met McQueen zijn eerste documentaire aflevert. Hij woonde in de jaren ’90 zelf in Londen en maakte daar McQueens invloed, die zijn hoogtepunt had in de Cool Britannia-periode, vanuit de eerste hand mee. Peter Ettedgui schreef de documentaires Listen to Me Marlon (over Marlon Brando) and George Best: All by Himself. Toen hij hoorde dat Bonhôte van plan was een documentaire te maken over McQueen, schoot hij hem aan op een première en vroeg of hij alsjeblieft mocht helpen. Zijn vader, een winkelier, was nota bene de eerste die iets van McQueen verkocht.

  • McQueen is een ode, maar ook het verhaal van een onvermijdelijke neergang.
    de volkskrant
  • Een even prachtige als tragische documentaire.
    aub uitkrant
  • Een ontroerend portret van een beeldhouwer in kleding.
    Trouw

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden