sluit

Mi país imaginario

Film
LUXdocs

In Mi país imaginario documenteert Patricio Guzmán de demonstraties in Santiago, Chili van oktober 2019.  De mensenmassa roept om meer democratie, een rechtvaardiger samenleving, verbetering van onderwijs en gezondheidszorg, en een nieuwe grondwet.

In 2019 staan het centrale plein van Santiago en de straten eromheen vol met ruim anderhalf miljoen demonstranten – door Patricio Guzmán vastgelegd in imponerende dronebeelden. Als je een vuur wilt filmen, moet je klaarstaan op de plek waar de eerste vlam zal oplaaien, zo leerde Patricio Guzmán ooit van filmessayist Chris Marker. Die allereerste vlam miste Guzmán, toen er in oktober 2019 massale protesten uitbarstten in Santiago. Vervolgens was hij overal bij, zoals de legendarische Chileense filmmaker ook in 1973 al de straat op ging om het verzet tegen de staatsgreep van Pinochet vast te leggen.

Naast de urgente straatbeelden en zijn eigen filosoferende voice-over bouwt Guzmán zijn film op uit interviews met betrokken activisten, relschoppers, experts en kunstenaars – allen vrouwen. Een van hen, een schrijfster, weet de protesten treffend te omschrijven: “Het is geen uitbarsting, maar een ontlading.”

Fotoserie in het voorcafé: 30 pesos van Jaime Ahumada Espinoza

Naar aanleiding van de film Mi País Imaginario is er een fotoserie te zien in het voorcafé van LUX. Fotograaf Jaime Ahumada Espinoza heeft roots in Chili en reisde in februari 2020 naar Santiago om de dagelijkse protesten vast te leggen. Hij werd overweldigd door de saamhorigheid en de vreugde op straat en wilde dat gevoel vangen in zijn foto’s.

De tentoonstelling ’30 pesos’ geeft de kijker een glimp van de veelzijdigheid van de protesten en even waan je je zelf in de straten van Santiago.

 

 • Met woede én optimisme in beeld gebracht
  de Volkskrant
 • Optimistische, hoopvol stemmende docu
  NRC
 • Bemoedigende documentaire
  VPRO Cinema
 • Blauwdruk voor de revolutie
  Filmkrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?