sluit

Miles Davis: Birth of the Cool

Film

Miles Davis: Birth of the Cool is de fascinerende muziekdocumentaire over één van de meest invloedrijke jazzmuzikanten ter wereld. Deze spetterende documentaire van Stanly Nelson is vanaf donderdag 12 september te zien.

Miles Davis staat bekend als de invloedrijkste en creatiefste jazzmuzikant van de twintigste eeuw. Met zijn lyrische stijl en goed getimede vernieuwingen werd hij enorm succesvol en had hij een enorme invloed op de muziekcultuur. Daarnaast was hij een creatief genie, die de belichaming werd van alles wat ‘cool’ is. En tegelijkertijd was hij een zwarte man in een nog diep racistisch Amerika, raakte hij verslaafd aan zo’n beetje elke substantie en mishandelde hij zijn geliefden. Zo overweldigend divers en fantastisch zijn muziek is, zo vol en dramatisch is zijn leven.

Regisseur Stanly Nelson zet met Miles Davis: Birth of the Cool een pijnlijk, af en toe schijnend eerlijk portret neer over het leven van een succesvolle muzikant. Miles Davis leefde zonder rem en dan weet Nelson goed over te brengen. Davis ontmoette veel andere muzikanten in zijn leven, die allemaal vol overgave hun verhalen vertellen over dit creatieve icoon.

  • Fantastisch archiefmateriaal en interviews
    VPRO Cinema
  • Duidt de muzikale erfenis van trompettist Miles Davis' de Filmkrant: 'Nelson construeert in hoog tempo het levensverhaal van de legendarische jazztrompettist
    NRC
  • De Afro-Amerikaanse regisseur Stanley Nelson brengt zijn verhaal tot leven in 'Miles Davis: Birth of the Cool', een muziekdocumentaire uit duizenden, die zowel de liefhebber als de nieuwkomer verwelkomt.
    Trouw

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?