sluit

Mjólk

Film

Mjólk (2019) is een tragikomedie over IJslandse boerin Inga (Arndís Hrönn Egilsdóttir) die opkomt voor haar rechten tegen de monopoly van de lokale zuivelcoöperatie. Vanaf donderdag 31 oktober te zien in LUX.

Inga en haar man hebben een melkveebedrijf in een klein dorp bij Reykjavik. Net als de boeren uit de buurt zijn ze al jaren lid van de lokale zuivelcoöperatie die echter alles behalve de belangen van de boeren behartigt: met chantage en slinkse regels weten ze hun monopolypositie te behouden. Als Inga’s man onder verdachte omstandigheden overlijdt, besluit ze dat ze genoeg heeft van het corrupte systeem. Terwijl ze vecht om de boerderij in haar eentje draaiende te houden, neemt ze het op tegen de coöperatie in een poging het lot van haar gemeenschap weer in eigen handen te nemen. Maar niet iedereen lijkt zo blij met deze verklaarde oorlog aan de melkmaffia…

Mjólk is een IJslandse tragikomedie van Grímur Hákonarson, die eerder het bekroonde Rams (2015) maakte. Mjólk ging dit jaar in wereldpremière op het Toronto International Film Festival en ontving daar lovende recensies van de pers.

 • David versus Goliat op het IJslandse platteland
  Trouw
 • Beeldschone natuurbeelden en acteerprestaties
  NRC
 • Met Rams deelt Mjólk de droogkomische humor
  de Volkskrant
 • Een aanstekelijke power to the people-boodschap
  VPRO

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden