sluit

Moonlight

Film

Hoe is het om op te groeien als zwarte jongen in het Miami van de jaren negentig, als je begint te merken dat je seksueel anders geaard bent dan iedereen om je heen?

Moonlight vertelt het verhaal van Chiron, bijgenaamd ‘Little’, aan de hand van drie levensfases. We zien hem als kind, tiener en jongvolwassene. Als kind van een drugsverslaafde moeder (Naomi Harris) is het niet makkelijk opgroeien in een achterstandswijk, zeker niet als je verlegen en klein van stuk bent. Drugsdealer Juan (Mahersala Ali) ontfermt zich over hem en leert hem zijn eigen pad te vinden. En met leeftijdsgenoot Kevin ontwikkelt Chiron door de jaren heen een bijzondere vriendschapsband.

Moonlight won al de Golden Globe voor de Beste Dramafilm en wordt gezien als een van de grootste kanshebbers bij de Oscar-uitreiking van 2017. In Nederland kunnen we er als eerste kennis mee maken op het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR), en vlak daarna ook in de rest van Nederland. Regisseur Barry Jenkins sprong in 2008 op de Amerikaanse filmfestivals al in het oog als talent met zijn speelfilmdebuut Medicine for Melancholy. Maar met Moonlight valt alles pas echt op zijn plek. Niet vreemd, want Jenkins maakte de film in de stad die hij kent uit zijn eigen jeugd. Met prachtig camerawerk en kleurenspel, maar ook schitterende acteerprestaties van onder anderen Harris (Mandela: Long Walk of Freedom) en Ali (The Place Beyond the Pines). Nu al een van de belangrijkste films van het jaar.

Moonlight heeft een groot aantal nominaties bij de Oscars in de wacht gesleept. De film werd onder andere genomineerd in de categorie Beste film en Beste regie. Mahershala Ali is genomineerd in de categorie Beste mannelijke bijrol. Ook won de film Best Motion Picture – Drama bij de Golden Globes.

 • Moonlight is een breekbaar, modern en uitmuntend gespeeld meesterwerk.
  De volkskrant
 • Momenten van tederheid en poëzie.
  NRC
 • Voortreffelijk coming of age-drama.
  Het parool
 • Aangrijpend en prachtig gefilmd portret
  VPRO Cinema

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden