sluit

Morisot – Moed, Storm en Liefde

Film
Picl

In de documentaire Morisot – moed, storm en liefde gaat regisseur Klaas Bense op zoek naar de herkomst van een onbekend schilderij waarop Berthe Morisot (1841-1895) afgebeeld staat.

Aan de hand van zijn zoektocht schetst hij een levendig en kleurrijk portret van het bewogen leven van de kunstenares. Morisot was de enige vrouw onder de grondleggers van het impressionisme, de vernieuwende kunststroming in de 19e-eeuw.

Berthe Morisot brak als moedige vrouw in de mannenwereld van de 19e-eeuw vele sociale conventies door. Veel van de belemmeringen die zij tegenkwam zijn nog steeds actueel, zoals het dilemma tussen carrière en gezin. Voor de in de film geportretteerde jonge kunstenaars in het hedendaagse Parijs is het strijdbare leven van Berthe Morisot een bron van inspiratie. Daarmee is de film zowel een eerbetoon aan de kunstenares én aan de vrouw Berthe Morisot.

Terwijl haar mannelijke collega’s – Monet, Degas, Pissarro, Sisley en Renoir – wereldberoemde kunstenaars zijn geworden, is Berthe Morisot als schilder relatief onbekend gebleven. Ondanks het feit dat ze haar levensdoelen wist te bereiken, sprak ze toch voor haar dood uit dat ze in haar leven gefaald had.

  • Een opgewekt en fladderig manifest
    De Volkskrant
  • Morisot - Moed, Storm en Liefde is een liefdevolle, met zichtbaar enthousiasme gemaakte documentaire
    Cinemagazine

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden