sluit

Mountain

Film
Picl

Tzvia woont met haar man en vier kinderen bij een begraafplaats voor zowel joden als christenen en moslims in Jeruzalem. ’s Nachts gaat hier een wereld voor haar open.

Haar man is een streng gelovig leraar en altijd bezig met zijn boeken. Overdag is Tzvia doorgaans alleen en wandelt ze over het kerkhof, waar ze een praatje maakt met de mensen. Het frustreert haar enorm dat haar man haar geen affectie toont. Overmand door eenzaamheid begint ze ’s nachts stiekem het huis uit te sluipen om vervolgens weer rond te dwalen op het kerkhof, dat in het donker het territorium is van dronkenlappen, prostituees en dealers. Als ze getuige is van een seksscène is ze volledig overstuur, maar tegelijkertijd ervaart ze het als een verademing. Nieuwsgierig naar het onbekende begint Tzvia een dubbelleven te leiden. Overdag probeert ze in haar rol als doodgewone huisvrouw te blijven, maar ’s nachts doet ze van alles wat in conflict is met haar religieuze overtuiging. Die nachtelijke ervaringen beginnen haar dagelijks leven steeds meer te beheersen.

Het poëtische en visueel sterke Mountain is geregisseerd door de Israëlische filmmaakster Yaelle Kayam. Met haar film levert ze kritiek op mannelijke dominantie. Aanvankelijk krijg je er een onbehaaglijk gevoel van, maar de film wordt naarmate het einde nadert steeds meer een warm pleidooi voor vrouwelijke begeerte, intimiteit en de behoefte aan seks. De film werd onder andere genomineerd voor Beste Film op het Venice Film Festival in 2015 en won de Grand Prix op het Fribourg International Film Festival in 2016.

  • Een bijzonder drama
    Filmtotaal
  • Een smaakvolle parabel over de zondeval
    de filmkrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden