sluit

Movies That Matter – Adam

Film
Movies that Matter
Specials

Ontroerende debuutfilm waarin de zwangere Samia in Casablanca werk en onderdak vindt bij een alleenstaande moeder. Maryam Touzani’s intelligente karakterstudie getuigt van een groot regietalent, met een mooi verhaal over het doorstaan van tegenslagen en de toekomst onbevreesd tegemoet treden.

Hoewel Abla haar handen vol heeft aan de opvoeding van haar dochter en kleine bakkerij, biedt zij Samia een plek in haar huis, onder voorwaarde dat ze binnen een paar dagen vertrekt. Maar Samia blijkt een welkome kracht, en haar gebakjes vinden gretig aftrek bij de buurtbewoners. Naarmate de vrouwen langer samenwerken, wordt hun band sterker en leren ze elk op hun eigen manier om te gaan met hun verleden. Op subtiele wijze brengt Touzani het leven van haar personages in beeld, waarmee zij gevoelige onderwerpen als ongehuwde zwangere vrouwen in de Arabische wereld op overtuigende wijze aan de kaak stelt.

NAGESPREK
De gastspreker bij dit programma is Saskia Glas. Saskia is promovenda bij de afdeling Sociologie aan de Radboud Universiteit. Haar promotieonderzoek richt zich op steun voor gendergelijkheid in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In publieke debatten wordt steun voor gendergelijkheid onder burgers uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika, wijzend naar de islam, vaak snel afgedaan. Maar gaat de religiositeit van burgers in het Midden-Oosten en Noord-Afrika wel altijd gepaard met het afkeuren van gendergelijkheid? En gaat dat overal, van Tunesië tot Saudi-Arabië, op precies dezelfde manier? Haar promotieonderzoek beantwoordt deze vragen door inzichten uit verschillende disciplines samen onder de loep te nemen.

MOVIES THAT MATTER
Met Movies that Matter On Tour brengt Movies that Matter festivalfavorieten naar filmtheaters door heel Nederland, ook naar ons. Maandelijks kan je een spraakmakende film zien, met een inleiding of nagesprek met inspirerende gasten.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden