sluit

Movies That Matter – Shadow Game

Film
Specials

Geniet van de mooiste mensenrechtenfilms, met deze keer de speelfilm Shadow Game. Inclusief inleiding en verdiepend nagesprek met Eerste-Kamerlid Tineke Strik.

Veel van de tieners noemen het ‘the game’: de reis langs de Balkanroute naar West-Europa. Het is hun manier om gemotiveerd te blijven. Er zijn verschillende games: de treingame, de containergame, de loopgame. ‘Het is een missie’, zegt SK (15) uit Afghanistan. ‘Als je hem volbrengt, win je de game.’ En als je faalt, probeer je het de volgende keer opnieuw. Er is niet echt een andere optie.

Shadow Game brengt ons dicht bij de vele onbegeleide minderjarigen die momenteel op zoek zijn naar bescherming in Europa. De ontwapenende Hammoudi (14) uit Syrië vertelt verlegen lachend over de keer dat hij werd aangehouden door gemaskerde agenten in Kroatië. Yaseen (17) uit Pakistan draagt een klein katje en deelt zijn eten met haar. Voor hen en de andere jongens in de film is de emotionele en fysieke impact van wat ze doormaken groot. Toch behouden velen van hen een jeugdig, onschuldig optimisme.

 

Movies that Matter | Wij openen ogen voor mensenrechten

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?