sluit

Movies That Matter – Shadow Game + nagesprek

Film
Filmspecials

Geniet van de mooiste mensenrechtenfilms, met deze keer de speelfilm Shadow Game. Inclusief inleiding en verdiepend nagesprek met regisseur Els van Driel en promovenda aan de Radboud Universiteit Kris van der Pas.

Veel van de tieners noemen het ‘the game’: de reis langs de Balkanroute naar West-Europa. Het is hun manier om gemotiveerd te blijven. Er zijn verschillende games: de treingame, de containergame, de loopgame. ‘Het is een missie’, zegt SK (15) uit Afghanistan. ‘Als je hem volbrengt, win je de game.’ En als je faalt, probeer je het de volgende keer opnieuw. Er is niet echt een andere optie.

Shadow Game brengt ons dicht bij de vele onbegeleide minderjarigen die momenteel op zoek zijn naar bescherming in Europa. De ontwapenende Hammoudi (14) uit Syrië vertelt verlegen lachend over de keer dat hij werd aangehouden door gemaskerde agenten in Kroatië. Yaseen (17) uit Pakistan draagt een klein katje en deelt zijn eten met haar. Voor hen en de andere jongens in de film is de emotionele en fysieke impact van wat ze doormaken groot. Toch behouden velen van hen een jeugdig, onschuldig optimisme.

Over Movies that Matter

Met Movies that Matter On Tour brengt Movies that Matter festivalfavorieten naar filmtheaters door heel Nederland, ook naar ons. Maandelijks kan je een spraakmakende film zien, met een inleiding of nagesprek met inspirerende gasten.

Movies that Matter | Wij openen ogen voor mensenrechten

  • Roerende getuigenissen van vluchtende tienerjongens
    Het Parool
  • Toont morele failliet Europese vluchtelingenbeleid
    De Filmkrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?