sluit

Mug

Film

Mug is de nieuwste film van de Poolse regisseuse Malgorzata Szumowska en volgt Jacek (Mateusz Kosciukiewicz) voor en nadat hij de eerste gezichtstransplantatie in Europa ondergaat. Vanaf donderdag 6 juni bij ons te te zien.

Jacek leidt een normaal leven; hij woont samen met zijn familie, met wie hij een vreemd gevoel voor humor deelt. Iedereen die Jacek tegenkomt in zijn leven wordt begroet door zijn kenmerkende glimlach en ruige uiterlijk. Tijdens een tragisch ongeval op het werk belandt Jacek met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. Door verminkingen in zijn gezicht ontvangt hij als eerste persoon in Europa een gezichtstransplantatie. Jacek wordt in een klap beroemd en wordt overvallen door de hoeveelheid media-aandacht. Voor hemzelf valt de verandering zwaar. Niemand kijkt meer hetzelfde naar hem. Jacek probeert er het beste van te maken, maar kan hij blijven lachen nu alles veranderd is?

Regisseur Malgorzata Szumowska toont met Mug op aangrijpende wijze de strijd tussen innerlijk en uiterlijk. Na de transplantatie kijkt iedereen naar Jacek alsof hij een ander mens of zelfs een monster is, terwijl alleen zijn uiterlijk is veranderd. Het schrijnende verhaal van Mug is met lof ontvangen en werd beloond met verschillende prijzen, waaronder die van Best Actor op het Netia Off Camera International Festival of Independent Cinema voor het optreden van Mateusz Kosciukiewicz in de rol van Jacek.

 • Boeiende, weerbarstige film
  de Volkskrant
 • Zweeft als een blok beton boven je hoofd
  NRC
 • Gesoigneerd camerawerk compenseert de weinig subtiele make-up effecten
  VPRO Cinema
 • Het begin is fantastisch
  The Observer

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden