sluit

Muidhond

Film
Picl

Muidhond is de nieuwste film van Patrice Toye en vertelt het verhaal van Jonathan die zijn verleden probeert te vergeten nadat hij is vrijgelaten uit de gevangenis wegens gebrek aan bewijs. Deze boekverfilming van Inge Schilperoords controversiële debuutroman is nu bij ons te zien.

De introverte, zachtaardige Jonathan van 23 jaar wordt bij gebrek aan bewijs voor pedofilie vrijgelaten uit de gevangenis. Hij keert terug naar zijn vertrouwde dorp aan de kust, waar hij met zijn moeder en zijn oude hond Mick samenleeft. Jonathan wil het verleden vergeten en neemt zich stellig voor een ander, beter mens te worden. Maar zijn goede intenties worden al snel op de proef gesteld als er een moeder met haar 10-jarige dochtertje naast hem komt wonen. Als Jonathan na een uitstapje aan de duinmeertjes terugkeert met een gekwetste muidhond (een karper), komt het meisje zijn vangst bewonderen. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen hen. Maar Jonathan worstelt met zijn afwijkende seksuele driften, die hij uit alle macht in de kiem probeert te smoren.

Patrice Toye baseerde Muidhond op het gelijknamige en bekroonde boek van de Nederlandse forensisch psychiater Inge Schilperoord. Het boek werd meer dan 25.000 keer verkocht en won de Bronzen Uil 2015. Met haar film wil Patrice Toye geen sympathie opbrengen voor haar hoofdpersonage, noch medelijden voor hem vragen. Ze wil wel het probleem van het hebben van een bepaalde geaardheid bespreekbaar maken.

  • Onverschrokken, met veel tact en mededogen.
    VPRO Cinema
  • Stille film met weinig woorden en onderhuidse spanning.
    NRC
  • Sfeergevoelige, verontrustende film.
    Het Parool

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden