sluit

Mysterious Masterpiece

Cold Case Torrentius
Film

In de nieuwste documentaire van Maarten de Kroon (Hollands Licht) wordt het verhaal verteld van een van de meest opmerkelijke en omstreden schilder uit de Nederlandse geschiedenis: Johannes Torrentius.

Torrentius was een 17de-eeuwse, Noord-Hollandse schilder. Hij was een libertijn en vrijdenker, en werd in Haarlem gevangen gezet en bijna op de brandstapel gegooid wegens ketterij. Uiteindelijk is hij de dood ontvlucht nadat hij gered werd door het Koninklijk Huis en de Engelse koning. Na al die jaren is er slechts één schilderij van hem bewaard gebleven, dat deskundigen nog steeds voor een raadsel stelt. In deze documentaire wordt de zaak heropend.

Mysterious Masterpiece (ook wel bekend als Cold Case Torrentius) is een spannende documentaire van geprezen regisseur Maarten de Kroon. De filmmaker onderzoekt het raadsel van de schilder Johannes Torrentius en de tolerantie van Holland in de 17de eeuw. De Kroon won samen met zijn broer Pieter-Rim de Kroon in 2003 een Gouden Kalf voor Hollands Licht in de categorie beste lange documentaire.

Op zondag 4 juni om 19:30 uur komt regisseur Maarten de Kroon samen met Pieter Roelofs, conservator zeventiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst bij het Rijksmuseum, langs voor een gesprek over de film.

  • Een kunst-thriller bij uitstek die de toeschouwer vanaf het eerste moment in de ban houdt.
    DOK.fest Magazine
  • Slim gecomponeerd, ontspannen verteld en met een aansprekende cast.
    de volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?

Ja, graag!

jouw voorkeur

Aanmelden