sluit

Nasir

Film
Picl

Nasir vertelt het verhaal van een man met een hart van goud in een samenleving die zich tegen zijn geloof, de Islam, heeft gekeerd. Als vader en echtgenoot overweegt hij alles achter te laten en te emigreren.

Nasir is een rustige, goedaardige man die zijn hand niet omdraait voor hard werk. Hij doet er alles aan om eten op tafel te verzorgen voor hem en zijn adoptiezoon Iqbal. Iqbal is op het eerste oog een volwassen man, maar hij heeft het verstand van een kleuter. Nasir geeft hem niets dan liefde en probeert overal het beste in te zien. Nasir leeft als Moslim in het hindoeïstische Tamil Nuda in India. Er gaat geen dag voorbij waar hij niet geconfronteerd wordt met zijn religie. Op zijn werk in de textielwinkel laten zowel zijn collega’s als zijn klanten merken op hem en zijn geloof neer te kijken. Nasir laat het over zich heenkomen, maar nu zijn vrouw de stad uit is begint hij zich af te vagen of hij niet beter als migrantarbeider naar Abu Dhabi kan vertrekken.

Zuid-Indianse filmmaker Arun Karthick is al vanaf zijn zeventiende actief in de filmwereld. In 2015 ging zijn debuut The Strange Case of Shiva in premiere op het IFFR. Zijn tweede speelfilm Nasir ging dit jaar in première op het IFFR. Hier werd de film beloond met de NETPAC Award, de prijs voor de beste Aziatische speelfilm.

  • Past bij de wereldwijde trend van slow cinema
    NRC
  • Hypnotiserend en oogstrelend
    De Volkskrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?