sluit

No Bears

Film

No Bears is een parallelle liefdesverhaal waarin twee stellen krijgen te maken met de sociale machtsstructuur waarin ze verkeren. Tegelijkertijd raakt regisseur Jafar Panahi ongewild betrokken bij een politieke rel in het dorp.

Als Jafar wordt gevraagd een foto te delen van een koppel in een verboden relatie ontstaat er een rel in het dorp. Het drama escaleert en al snel wordt duidelijk hoe ogenschijnlijk onschuldige artistieke acties, extreme gevolgen kunnen hebben. Geconfronteerd met zoveel uitdagingen, reflecteert Panahi over het onvermogen zijn thuisland Iran te verlaten. Hoewel het zo eenvoudig lijkt te zijn als midden in de nacht, ergens op een verlaten heuvel, simpelweg over een onzichtbare grens te stappen.

Over Jafar Panahi

Regisseur Jafar Panahi, won in 2000 met The Circle de belangrijkste prijs van het Filmfestival in Venetië. In 2010 werd hij veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens ‘propaganda tegen de Islamitische republiek’. Die straf hing hem ruim een decennium boven het hoofd, tot hij vorige zomer daadwerkelijk werd gearresteerd. Sindsdien zat hij vast in de beruchte gevangenis in Evin. Na een hongerstaking van Panahi begin februari 2023 werd hij tijdelijk vrijgelaten. Over wat ‘tijdelijk’ betekent, is op dit moment niets bekend.

  • Meesterlijk
    Het Parool
  • Verpletterend. Een van de belangrijkste documenten van onze tijd
    NRC
  • Iraanse grootmeester Jafar Panahi buigt over ethische grenzen
    Trouw

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?