sluit

Nocturne

Film

In Nocturne zit de verwarde, ambitieuze Alex vast in zijn zoektocht naar inspiratie voor zijn nieuwste film, ironisch genoeg gespeeld door de regisseur van de film, Viktor van der Valk. Vanaf donderdag 9 mei is deze tragikomische dramafilm bij ons te zien.

Nocturne volgt debuterend filmmaker Alex. Hij probeert grip te krijgen op zijn werk, maar het lukt hem maar niet om tot de essentie te komen. De tijd dringt en de producenten zitten hem op de hielen. De mannen bestoken hem met vragen, waar Alex geen antwoorden op kan vinden. Zwervend door de nacht gaat Alex op zoek naar dat ene element wat zijn film moet afmaken. Zijn debuut hangt af van deze nacht. Alex wordt gesplitst door zijn project en verliest langzaam de grip op de realiteit. Hij zinkt steeds dieper en fictie voelt als realiteit. Zit Alex vast in zijn eigen film? Of is het zijn alter ego? Nocturne is een film noir over liefde, volwassen worden, deadlines en inspiratie. Een speelse tragedie over een hopeloze romanticus en zijn poging tot film.

Viktor van der Valk zet met Nocturne een surrealistisch film noir drama neer. Van der Valk heeft met zijn eerdere, korte film Onno de onwetende (2014) bewezen talent te hebben voor deze stijl van regisseren. Nocturne is de eerste volledige speelfilm die van der Valk mocht regisseren. Door het gebruik van belichting en camerawerk wordt er een chaotische, hectische sfeer gecreëerd die de suizende gedachten van Alex op kunstzinnige manier weergeven. Van der Valk laat op deze manier het leven van Alex en zijn film steeds meer in elkaar over lopen.

INTERVIEW PAUW
Dinsdag 7 mei zat de familie Scholten van Aschat – Jeroen (scenarioschrijver), Reinout (acteur) en Gijs (acteur) – bij Pauw om een interview te geven over Nocturne. Bekijk het fragment hier.

INTERVIEW OMROEP GELDERLAND
Maker Viktor van der Valk schoof aan bij Omroep Gelderland voor een interview, waarin verdiepend wordt gesproken over Nocturne. Ook met vermelding dat deze bij LUX gaat draaien! Bekijk dit hier.

 • Nederfilm kan deze jeugdige megalomanie goed gebruiken
  NRC
 • een speelse en met veel liefde gemaakte metafilm over filmmaken
  Trouw
 • Een vurig pleidooi voor verbeelding
  De Volkskrant
 • Wát een stilistische vondst: film noir wordt heruitgevonden
  De Filmkrant

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?