sluit

Nostalgia

Film

In Nostalgia, de Italiaanse Oscarinzending, keert een man na veertig jaar terug in zijn geboortestad Napels en zoekt contact met een jeugdvriend die is opgeklommen tot de top van de camorra.

Wanneer zakenman Felice terugkeert naar zijn geboorteplaats Napels om zijn bejaarde moeder te bezoeken, herontdekt hij de stad gevuld met eigen regels en gewoontes, maar ook vol herinneringen die hem nog steeds achtervolgen. Ondanks dat de lokale priester hem op het hart drukt zijn verleden te laten rusten, zoekt Felice zijn jeugdvriend Oreste op, inmiddels een gevreesde maffiabaas.

Regisseur Mario Martone heeft er bewust voor gekozen om Nostalgia in zijn geheel te filmen in één wijk van Napels, met de camera op de schouders. We zien Napels zoals we het zelden eerder hebben gezien: een plek waar de meeste mensen gewoon leven, in plaats van op elkaar te schieten –hoewel dat ook gebeurt – en waar juist verbinding en warmte te vinden zijn. Door het prachtige camerawerk en het uitstekende acteerwerk is de film een sterke, indringende zoektocht vol nostalgie.

De nieuwste films, voorstellingen & debatten direct in je mail?